Puèja (Piège en francés) es un airal o una region naturala de Lengadòc, situat principalament dins lo departament d'Aude e format de tucas, puèges e de penjals d'altitud variable.

Infotaula de geografia fisicaPuèja
TipeRegion Modifica el valor a Wikidata

Geografia modificar

Segon l'abat Savartés, Puèja seriá una partida de las Corbièras occidentalas [1], çò qu'es benlèu butar tròp a l'oèst aquel massís montanhós. Es en tot cas un ensemble de puèges molassics situats entre la plana de Lauragués (cap a Castèlnòu d'Arri) e los primièrs contrafòrts dels Pirenèus.
La delimitacion de Puèja es imprecisa. En mai del departament d'Aude, Puèja se contunha en Arièja en direccion de Mirapeis e benlèu en Nauta Garona.
L'abat Savartés la definís atal, implicitament per la partida audenca : un territòri, comprés dins lo Pagus Tolosanus, limitat al nòrd per Lauragués, a l'èst per Rasés, al sud per Forèst, a l'oèst per Garnagués. Correspond a l'ancian canton de Bèlpuèg, sense la partida occidentala, qu'es de Garnagués, a l'ancian canton de Salas d'Èrs e a una partida del de Fanjaus, mens la partida qu'èra de Rasés [1].
La concepcion de l'abat Savartés es istorica. Dins un sens al còp natural e tecnocratic, las nocions de Puèja e de Lauragués non son exclusivas e Puèja es quitament considerat coma la partida meridionala de Lauragués. Aquí una lista de las comunas de Puèja lato sensu, classada segon los ancians cantons d'abans 2015 :

  Clicatz sus una vinheta per l’agrandir.

Toponimia modificar

Las fòrmas ancianas son : Ipsa Pina, comprene Puia, en 968, In pago Tolosano..., in ministerio de ipsa Puia [1] (remarcar l'utilizacion de l'article « salat », ara desparegut).
Aquelas mencions pròvan que lo nom de Puèja es un deverbal del vèrbe pujar, « montar », çò que caracteriza plan una region naturala pus nauta que la plana de Castèlnòu d'Arri e, en teoria, d'altitud que s'elèva progressivament cap al sud.

Nòtas modificar

  1. 1,0 1,1 et 1,2 Abbé Sabarthès, Dictionnaire topographique du département de l'Aude, 1912, p. 312, legir en linha https://gallica.bnf.fr/ark:/12148/bpt6k110095d/f404.item.texteImage
  2. DIREN Languedoc-Roussillon et Agence Folléa-Gautier, Atlas des paysages du Languedoc-Roussillon. 27 : Les collines de la Piège, site paysages.languedoc-roussillon.developpement-durable.gouv.fr legir en linha http://paysages.languedoc-roussillon.developpement-durable.gouv.fr/Aude/UP27.html