Cefèa (constellacion)

La constellacion de Cefèa (Cepheus en latin) es una constellacion de l'emisfèri nòrd. Presenta dins la lista definida per l'astronòm grèc Ptolemèu au sègle I apC, a una forma d'ostau mai ò mens dirigida en direccion de l'estèla polara. Dins la mitologia grèga, Cefèa èra lo paire d'Andromèda e aquela constellacion fa partida de l'ensems liat a la legenda d'Andromèda ambé lei constellacions d'Andromèda, de Cassiopèa, de Persèu, de Pegàs e de la Balena.

Representacion de la constellacion de Cefèa.

Aquela constellacion, formada d'estèlas pauc luminosas, es sustot coneguda per l'estela variabla dèlta Cephei qu'es lo prototipe dei variablas de tipe cepheida.

Liames intèrnes modificar

Bibliografia modificar

Nòtas e referéncias modificar



Las 88 constellacions modèrnas
AglaAltarAndromèdaAqüariAretAusèl de paradísBalançaBalenaBoièrBossòlaBurinCabeladura de BerenitzCameleonCàncerCans de caçaCapricòrneCarenaCassiopèaCefèaCentaureCigneCochièrColombaCompàsCopaCòrbCorona australaCorona borealaCrotz del SudDalfinDauradaDracErculesEridanEscorpionEscultorEscut de SobieskiFènixFlèchaFornGeminisGirafaGrand CanGranda OrsaGruaIdraIdra mascleIndianLausèrtLèbreLeonLinxLiraLopMaquina pneumaticaMicroscòpiMoscaOctantOphiuchusOrionPavonPegàsPeis australPeis volantPeissesPersèuPichon CanPichon CavalPichon LeonPichon RainalPichona OrsaPintrePopaRèglaRelòtgeReticulSagitariSèrpSextantTaulaTaureTelescòpiTocanTriangleTriangle australUnicòrnVelasVerge