Ercules (constellacion)

La constellacion d'Ercules (Hercules en latin) es una constellacion de l'emisfèri nòrd. Presenta entre lei constellacions definidas per Ptolemèu au sègle I apC, representa l'eròi grèc Ercules. Situada au sud-èst de Vega, es formada d'estèlas pauc luminosas estendudas sus una partida importanta dau cèu. Es donc una constellacion malaisada d'identificar.

Representacion de la constellacion d'Ercules.

La constellacion assosta un objècte celèst famós qu'es l'amàs globular M13. Relativament luminós e ben estendut, aquel amàs es aisat d'observar per un astronóm amator. D'efèct, un pòrtavista permet d'identificar la forma redonda de l'amàs e un telescòpi amb un diamètre superior a 114 mm permet d'observar certaneis estèlas.

En fòra de l'amàs M13, Ercules tèn un autre amàs globular relativament aisat d'observar qu'es M92. Pus pichon, es pasmens una buta frequenta deis astronòms amators qu'un telescòpi de 200 mm permet d'i resòuvre d'estèlas.

Fotografias modificar

Liames intèrnes modificar

Bibliografia modificar

Nòtas e referéncias modificar



Las 88 constellacions modèrnas
AglaAltarAndromèdaAqüariAretAusèl de paradísBalançaBalenaBoièrBossòlaBurinCabeladura de BerenitzCameleonCàncerCans de caçaCapricòrneCarenaCassiopèaCefèaCentaureCigneCochièrColombaCompàsCopaCòrbCorona australaCorona borealaCrotz del SudDalfinDauradaDracErculesEridanEscorpionEscultorEscut de SobieskiFènixFlèchaFornGeminisGirafaGrand CanGranda OrsaGruaIdraIdra mascleIndianLausèrtLèbreLeonLinxLiraLopMaquina pneumaticaMicroscòpiMoscaOctantOphiuchusOrionPavonPegàsPeis australPeis volantPeissesPersèuPichon CanPichon CavalPichon LeonPichon RainalPichona OrsaPintrePopaRèglaRelòtgeReticulSagitariSèrpSextantTaulaTaureTelescòpiTocanTriangleTriangle australUnicòrnVelasVerge