Casus belli (locucion)

Casus belli es una locucion latina, significant literalament « escasença per la guèrra », que designa un acte de natura a desencadenar las ostilitats entre dos Estats.

Sovent s'agís de disputas de succession, de l'afranquiment d'una frontièra o d'una zona desmilitarizada per de tropas, de prejudicis fisics a la persona d'un o mai resident, d'ajuda a un movement terrorista o facciós, de la presa d'una nau, d'atemptat terrorista, de negacion d'engatjaments internacionals, etc. I a casus belli venent de grèuges multiples, l'acumulacion dels subjèctes de conflicte fasent mai seriosas la solucion bellisista.

Lo motiu real d'una guèrra, quand es pas legitim, es sovent amagat darrièr un casus belli factici. D'incidents de frontièras, d'eveniments violents fortuits, coma un assassinat politic o un atemptat, provocats o montats exprès (operacions de falsa bandièra) foguèron sovent utilizats per las nacions per justificar, per la via d'una propaganda, lor initiativa d'un conflicte armat dubèrt presentada coma una reponsa necessària (o per obténer la dintrada en guèrra d'un aliat a lor costa) contra un país tèrç.

Exemples modificar

Dins l'antiquitat modificar

A l'Edat Mejana modificar

Periòde modèrne modificar

Periòde contemporanèu modificar

 
Atacas de las torres del World Trade Center que mena a la guèrra d'Afganistan (2001).

Autres: dins la mitologia grèga o las ficcions modificar

Nòtas e referéncias modificar

  1. http://www.monde-diplomatique.fr/2003/07/RAMONET/10193
  2. Modèl:DioBib, IV, 32.
  3. Modèl:DarHis, II et III.
  4. Par exemple, Modèl:ApoÉpi, III, 1.