Sant Cristòl e Nevis

Federation of Saint Kitts and Nevis
Devisa nacionala: Country Above Self
Lenga oficiala anglés
capitala
populacion (an)
Basseterre
13 262 abitants (2003)
Rei Carles III
Governador General Cuthbert Sebastian
Primièr ministre Denzil Douglas
Superfícia 269 km²
Populacion
Densitat
42 696 (2005)
164 ab./km²
Independéncia
- Jorn
(del Reialme Unit)
19 de setembre de 1983
Moneda dolar de las Caribas Orientalas
Ora UTC-4
Imne nacional O Land of Beauty!
Còde ISO 3166 KN
Domeni Internet .kn
Còdi telefonic + 1 + 869

Sant Cristòl e Nevis (en anglés Saint Christopher and Nevis o Saint Kitts and Nevis) es un estat insular de la Cariba a las illas de Sotavent, constituit per las illas de Saint Kitts e Nevis. Es localizat aproximativament a 350 km a l'èst de Puerto Rico e los vesins mai pròches son las illas de Sint Eustatius (Antilhas Neerlandesas) al nòrd-èst, Antigua e Barbuda a l'èst e sud-èst e Sant Bertomieu, una dependéncia de França, al nòrd. La capitala es Basseterre.

Istòria modificar

L'illa de Sant Cristòl foguèt un temps partejada entre França (al Nòrd e al Sud) e Anglatèrra (al centre). L'illa de Nevis ten son nom de l'espanhòl Nieves (nèus): las nívols que capelavan sa montanha foguèron presas per de nèu pels primièrs navigators espanhòls que la trobèron.

Originalament las colònias britanicas de Sant Cristòl e Nevis, amassa amb Anguilla, se transformèron en un sol estat liure associat en 1967. Anguilla se rebellèt e se li permetèt la separacion en 1971. Sant Cristòl e Nevis atenguèron l'independéncia en 1983. En agost de 1998, una votacion a Nevis amb l'objectiu de se far independent arribèt pas als dos tèrces de majoritat necessària.

En setembre de 1998, l'auragan Georges provoquèt aperaquí 445 000 000 dolars en damatges e frenèt la creissença del PIB d'aquel an.

Politica modificar

Sant Cristòl e Nevis es una monarquia parlamentària dins la Comunautat Britanica de Nacions. Lo cap d'Estat es lo monarca anglés (representat per un governador-general, actualament Sir Cuthbert Sebastian). Lo primièr ministre es tanben lo cap del partit principal del Parlament.

Sant Cristòl e Nevis a un legislatiu unicameral, conegut coma National Assembly e compausat per 14 membres: 11 representants elegits dirèctament per la populacion e 3 senators nomenats per lo governador-general. Lo mandat dels membres del Parlament es de 5 ans.

Geografia modificar

 
Mapa de Sant Cristòl e Nevis.

Las doas illas que forman lo país son separadas per l’estrech de Narrows, de mens de 3 km. Ambedoás illas son d’origina volcanica amb escarpadas de cims al dedins. Lo pic pus naut es lo de Sant Cristòu, lo Mont Liamuiga dels 1156 m d’altitud. Pel contrari dins las zònas vesinas de la còsta lo relèu es totalament plan.

Lo clima de las illas es tropical umid de la mejana de 26,7 °C pendent tot l’an.

Economia modificar

De veire: Economia de Sant Cristòl e Nevis
Lo torisme e las finanças internacionalas son las fonts principalas de revenguts de l'estat.

Cultura modificar

Ligams extèrnes modificar