Dobrir lo menú principal

Lista dels primièrs ministres de Portugal

Bandièra del Primièr ministre de Portugal.

Aquesta es una lista dels Primièrs Ministres de Portugal dempuèi la proclamacion de la Republica, lo 5 d'octobre de 1910, fins a uèi.

Primièrs ministres de la monarquia portuguesaModificar

# Començament del govèrn Fin de govèrn Partit
2nd periòde liberal (1834 fins a 1910)
1
  Pedro de Sousa Holstein,
Marqués de Palmela
24 de setembre de 1834 4 de mai de 1835 Cartismo/Chamorro
2
  Comte de Linhares 4 de mai de 1835 27 de mai de 1835 Chamorro
3
  João Carlos Saldanha de Oliveira e Daun,
1èr Duc de Saldanha
27 de mai de 1835 18 de novembre de 1835 cap
4
  José Jorge Loureiro 18 de novembre de 1835 20 d'abril de 1836 cap
5
  António Severim de Noronha 20 d'abril de 1836 10 de setembre de 1836 Chamorro
6
  José Manuel da Cunha Gama Carneiro e Sousa
Comte de Lumiares
10 de setembre de 1836 4 de novembre de 1836 Setembrismo
7
  José Bernardino de Portugal e Castro,
Marqués de Valença e Comte de Vimioso
4 de novembre de 1836 5 de novembre de 1836 cap
8
  Viscomte de Sá da Bandeira 5 de novembre de 1836 1 de junh de 1837 Setembrismo
9
  António Dias de Oliveira 1 de junh de 1837 2 d'agost de 1837 Setembrismo
10
  Viscomte de Sá da Bandeira 2 d'agost de 1837 18 d'abril de 1839 Setembrismo
11
  Rodrigo Pinto Pizarro,
Baron de Ribeira de Sabrosa
18 d'abril de 1839 26 de novembre de 1839 Setembrismo
12
  José Lúcio Travassos Valdez, Comte de Bonfim 26 de novembre de 1839 9 de junh de 1841 Setembrismo
13
  Joaquim António de Aguiar 9 de junh de 1841 7 de febrièr de 1842 Setembrismo
14
  Pedro de Sousa Holstein, Marqués de Palmela 7 de febrièr de 1842 9 de febrièr de 1842 cap
15
  António Severim de Noronha, Duc de Terceira 9 de febrièr de 1842 20 de mai de 1846 Cartismo
16
  Pedro de Sousa Holstein,
Marqués de Palmela
20 de mai de 1846 6 d'octobre de 1846 Cartismo
17
  João Carlos Saldanha de Oliveira e Daun,
Duc de Saldanha
6 d'octobre de 1846 18 de junh de 1849 Cartismo
18
  António Bernardo da Costa Cabral,
Comte de Tomar
18 de junh de 1849 26 d'abril de 1851 Cartismo
19
  António Severim de Noronha, Duc de Terceira e Marqués de Vila Flor 26 d'abril de 1851 1 de mai de 1851 Cartista/Regenerador
20
  João Carlos Saldanha de Oliveira e Daun,
Duc de Saldanha
1 de mai de 1851 6 de junh de 1856 Cartista/Regenerador
21
  Nuno José Severo de Mendonça Rolim de Moura Barreto,
Marqués de Loulé
6 de junh de 1856 16 de març de 1859 Partido Histórico
22
  António José de Sousa Manoel de Menezes Severim de Noronha,
Duc de Terceira e Marqués de Vila Flor
16 de març de 1859 1 de mai de 1860 Cartista/Regenerador
23
  Joaquim António de Aguiar 1 de mai de 1860 4 de julhet de 1860 Cartista/Regenerador
24
  Nuno José de Moura Barreto
Duc de Loulé
4 de julhet de 1860 17 d'abril de 1865 Partido Histórico
25
  Bernardo de Sá Nogueira de Figueiredo,
Marqués de Sá da Bandeira
17 d'abril de 1865 4 de setembre de 1865 Partido Reformista
26
  Joaquim António de Aguiar 4 de setembre de 1865 4 de genièr de 1868 Cartista/Regenerador (amb lo Partido Histórico)
27
  António José de Ávila,
Comte d'Ávila
4 de genièr de 1868 22 de julhet de 1868 cap
28
  Bernardo de Sá Nogueira de Figueiredo, Marqués de Sá da Bandeira 22 de julhet de 1868 11 d'agost de 1869 Partido Reformista
29
  Nuno José Severo de Mendonça Rolim de Moura Barreto, Duc de Loulé 11 d'agost de 1869 19 de mai de 1870 Partido Histórico
30
  João Carlos Saldanha de Oliveira Daun 19 de mai de 1870 29 d'agost de 1870 Cartista/Regenerador
31
  Bernardo de Sá Nogueira de Figueiredo,
Marqués de Sá da Bandeira
29 d'agost de 1870 29 d'octobre de 1870 Partido Reformista
32
  António José de Ávila,
Marqués d'Ávila
29 d'octobre de 1870 13 de setembre de 1871 Partido Reformista
33
  António Maria de Fontes Pereira de Melo 13 de setembre de 1871 6 de març de 1877 Cartista/Regenerador
34
  António José de Ávila,
Marqués d'Ávila
6 de març de 1877 26 de genièr de 1878 Partido Reformista
35
  António Maria de Fontes Pereira de Melo 26 de genièr de 1878 29 de mai de 1879 Cartista/Regenerador
36
  Anselmo José Braamcamp 29 de mai de 1879 23 de març de 1881 Progressista
37
  António Rodrigues Sampaio 23 de març de 1881 14 de novembre de 1881 Cartista/Regenerador
38
  António Maria de Fontes Pereira de Melo 14 de novembre de 1881 16 de febrièr de 1886 Cartista/Regenerador
39
  José Luciano de Castro Pereira Côrte-Real 16 de febrièr de 1886 14 de genièr de 1890 Progressista
40
  António de Serpa Pimentel 14 de genièr de 1890 11 d'octobre de 1890 Cartista/Regenerador
41
  João Crisóstomo de Abreu e Sousa 11 d'octobre de 1890 18 de genièr de 1892 cap
42
  José Dias Ferreira 18 de genièr de 1892 22 de febrièr de 1893 cap
43
  Ernesto Rudolfo Hintze Ribeiro 22 de febrièr de 1893 5 de febrièr de 1897 Cartista/Regenerador
44
  José Luciano de Castro Pereira Côrte-Real 5 de febrièr de 1897 26 de julhet de 1900 Progressista
45
  Ernesto Rudolfo Hintze Ribeiro 26 de julhet de 1900 20 d'octobre de 1904 Cartista/Regenerador
46
  José Luciano de Castro Pereira Côrte-Real 20 d'octobre de 1904 19 de març de 1906 Progressista
47
  Ernesto Rudolfo Hintze Ribeiro 19 de març de 1906 19 de mai de 1906 Cartista/Regenerador
48
  João Ferreira Franco Pinto Castelo-Branco 19 de mai de 1906 4 de febrièr de 1908 Cartista (Liberal Regenerador)
49
  Francisco Joaquim Ferreira do Amaral 4 de febrièr de 1908 26 de decembre de 1908 cap
50
50px Artur Alberto de Campos Henriques 26 de decembre de 1908 11 d'abril de 1909 cap
Cartista/Regenerador e Partido Progressista
51
  Sebastião Custódio de Sousa Teles 11 d'abril de 1909 14 de mai de 1909 cap
52
  Venceslau de Sousa Pereira de Lima 14 de mai de 1909 22 de decembre de 1909 cap
53
Francisco António da Veiga Beirão 22 de decembre de 1909 26 de junh de 1910 Cartista (Regenerador)
54
  António Teixeira de Sousa 26 de junh de 1910 5 d'octobre de 1910 Cartista (Regenerador)

Primièra Republica (1911-1926)Modificar

Imatge Titular
(President del ministèri)
Partit Polític Mandat
  João Pinheiro Chagas Partido Republicano Português 4 de setembre de 1911 - 13 de novembre de 1911
Augusto César de Almeida de Vasconcelos Correia Partido Democrático 13 de novembre de 1911 - 16 de junh de 1912
Duarte Leite Pereira da Silva Partido Democrático 16 de junh de 1912 - 9 de genièr de 1913
  Afonso Augusto da Costa Partido Democrático 9 de genièr de 1913 - 9 de febrièr de 1914
  Bernardino Luís Machado Guimarães Partido Democrático 9 de febrièr de 1914 - 12 de decembre de 1914
Vítor Hugo de Azevedo Coutinho Partido Democrático 12 de decembre de 1914 - 28 de genièr de 1915
  Joaquim Pereira Pimenta de Castro (militar) 28 de genièr de 1915 - 14 de mai de 1915
Junta Constitucionala:
 : José Maria Mendes Norton de Matos
 : António Maria da Silva
 : José de Freitas Ribeiro
 : Alfredo Ernesto de Sá Cardoso
 : Álvaro Xavier de Castro
(militar) 14 de mai de 1915 - 17 de mai de 1915
  João Pinheiro Chagas Partido Republicano Português 17 de mai de 1915
José Ribeiro de Castro (militar) 17 de mai de 1915 - 29 de novembre de 1915
  Afonso Augusto da Costa Partido Democrático 29 de novembre de 1915 - 16 de març de 1916
António José de Almeida União Sagrada 16 de març de 1916 - 25 d'abril de 1917
  Afonso Augusto da Costa União Sagrada 25 d'abril 1917 - 8 de decembre 1917
  Sidónio Bernardino Cardoso da Silva Pais Nacional-republican
(militar)
8 de decembre de 1917 - 14 de decembre de 1918
  João do Canto e Castro Silva Antunes Júnior Nacional-republican
(militar e interin)
14 de decembre de 1918 - 23 de decembre de 1918
João Tamagnini de Sousa Barbosa (militar) 23 de decembre de 1918 - 27 de genièr de 1919
  Henrique Mitchell de Paiva Couceiro militar / monarquista 19 de genièr de 1919 - 13 de febrièr de 1919
  José Carlos de Mascarenhas Relvas Partido Democrático 27 de genièr de 1919 - 30 de març de 1919
  Domingos Leite Pereira Partido Democrático 30 de març de 1919 - 30 de junh de 1919
Alfredo Ernesto de Sá Cardoso Partido Democrático /militar 30 de junh de 1919 - 15 de genièr de 1920
  Francisco José Fernandes da Costa Lo govèrn de los 5 minutes 15 de genièr de 1920
Alfredo Ernesto de Sá Cardoso Partido Democrático / militar 15 de genièr de 1920 - 21 de genièr de 1920
  Domingos Leite Pereira Partido Democrático 21 de genièr de 1920 - 8 de març de 1920
  António Maria Baptista Partido Democrático / militar 8 de març de 1920 - 6 de junh de 1920
José Ramos Preto Partido Democrático 6 de junh de 1920 - 26 de junh de 1920
  António Maria da Silva Partido Democrático 26 de junh de 1920 - 19 de julhet de 1920
  António Joaquim Granjo Partido Liberal Republicano 19 de julhet de 1920 - 20 de novembre de 1920
Álvaro Xavier de Castro Partido Reconstituinte / militar 20 de novembre de 1920 - 30 de novembre de 1920
Liberato Damião Ribeiro Pinto Partido Democrático /militar 30 de novembre de 1920 - 2 de març de 1921
  Bernardino Luís Machado Guimarães Partido Democrático 2 de març de 1921 - 23 de mai de 1921
  Tomé José de Barros Queirós Partido Liberal Republicano 23 de mai de 1921 - 30 d'agost de 1921
  António Joaquim Granjo Partido Liberal Republicano 30 d'agost 1921 - 19 d'octobre de 1921
  Manuel Maria Coelho (militar) 19 d'octobre de 1921 - 5 de novembre de 1921
Carlos Maia Pinto (militar) 5 de novembre de 1921 - 16 de decembre de 1921
Francisco Pinto da Cunha Leal União Nacional Republicana 16 de decembre de 1921 - 7 de febrièr de 1922
  António Maria da Silva Partido Democrático 7 de febrièr de 1922 - 15 de novembre de 1923
António Ginestal Machado Partido Liberal 15 de novembre de 1923 - 18 de decembre de 1923
Álvaro Xavier de Castro Partido Republicano Nacionalista 18 de decembre de 1923 - 7 de julhet de 1924
Alfredo Rodrigues Gaspar Partido Democrático /militar 7 de julhet de 1924 - 22 de novembre de 1924
José Domingues dos Santos Partido Republicano de Esquerda Democrática 22 de novembre de 1924 - 15 de febrièr de 1925
  Vitorino Máximo de Carvalho Guimarães Partido Democrático /militar 15 de febrièr de 1925 - 1 de julhet de 1925
  António Maria da Silva Partido Democrático 1 de julhet de 1925 - 1 d'agost de 1925
  Domingos Leite Pereira Partido Democrático 1 d'agost de 1925 - 18 de decembre de 1925
  António Maria da Silva Partido Democrático 18 de decembre de 1925 - 30 de mai de 1926

Dictatura (1926-1974)Modificar

Primièr regim militar dempuèi 1933 e la republica corporativa, amb partit unic. La carga foguèt la de primièr ministre.

Primièr ministre Mandat Partit
començament fin
José Mendes Cabeçadas 30 de mai de 1926 19 de junh de 1926
Manuel Gomes da Costa 19 de junh de 1926 9 de julhet de 1926
Óscar Carmona 9 de julhet de 1926 18 d'abril de 1928
José Vicente de Freitas 18 d'abril de 1928 8 de julhet de 1929
Artur Ivens Ferraz 8 de julhet de 1929 21 de genièr de 1930
Domingos da Costa e Oliveira 21 de genièr de 1930 5 de julhet de 1932 União Nacional
António de Oliveira Salazar 5 de julhet de 1932 25 de setembre de 1968 União Nacional
Marcelo Caetano 25 de setembre de 1968 25 d'abril de 1974 União Nacional

Transicion democratica (1974-1976)Modificar

Republica democratica (dempuèi 1976)Modificar

Veire tanbenModificar