Lista dels presidents de Portugal

lista d'un projècte Wikimèdia

Lo president es lo cap d'Estat de Portugal. Es elegit per un periòde de 5 ans per la populacion, amb una possibilitat de reeleccion en el periòde subsequent.

Bandièra del president de Portugal.

Vaquí la lista dels presidents de Portugal dempuèi 1910.

Primièra Republica (1910 - 1926)

modificar
# President
(Naissença-Decès)
Imatge Eleccion Periòde de govèrn Partit
President del Govèrn Provisòri de la Republica (1910–1911)
Teófilo Braga[1]
(1843–1924)
  5 d'octobre de 1910 24 d'agost de 1911 Partido Republicano Português
Presidents de la Republica (1911–1926)
1 Manuel de Arriaga
(1840–1917)
  1911 24 d'agost de 1911 26 de mai de 1915
(renoncièt)
Partido Republicano Português
aprèp, Partido Democrático
2 Teófilo Braga[2]
(1843–1924)
  mai de 1915 29 de mai de 1915 5 d'octobre de 1915 Partido Democrático
3 Bernardino Machado
(1851–1944)
  agost de 1915 5 d'octobre de 1915 5 de decembre de 1917
(obligat a abdicar aprèp còp d'Estat)
Partido Democrático
Cabinet de ministres
(cap d'Estat ex officio)
President: Sidónio Pais
12 de decembre de 1917 28 d'abril de 1918
4 Sidónio Pais[3]
(1872–1918)
  abril 1918 28 d'abril de 1918 14 de decembre de 1918
(assassinat)
Partido Nacional Republicano
o "Sidonista"
Cabinet de Ministres
(cap d'Estat ex officio)
President: João do Canto e Castro
14 de decembre de 1918 16 de decembre de 1918
5 João do Canto e Castro[4]
(1862–1934)
  decembre de 1918 16 de decembre de 1918 5 d'octobre de 1919 Partido Nacional Republicano
o "Sidonista"
6 António José de Almeida
(1866–1929)
  1919 5 d'octobre de 1919 5 d'octobre de 1923 Partido Republicano Evolucionista
aprèp, Partido Liberal Republicano
7 Manuel Teixeira Gomes
(1860–1941)
  1923 5 d'octobre de 1923 11 de decembre de 1925
(renoncièt)
Partido Democrático
8 Bernardino Machado
(1851–1944)
2en còp
  1925 11 de decembre de 1925 31 de mai de 1926
(obligat a abdicar aprèp còp d'Estat)
Partido Democrático

Segonda Republica o Estat Nòu ("Estado Novo", 1932 a 1974)

modificar
# President
(Naissença-Decès)
Imatge Eleccion Periòde de govèrn Partit
Ditadura Nacional ("Dictatura Nacionala") (1926–1932)
9 José Mendes Cabeçadas[5]
(1883–1965)
  31 de mai de 1926 17 de junh de 1926
(obligat a abdicar aprèp còp d'Estat)
militar
Cabinet de Ministres
(cap d'Estat ex officio)
President: Manuel Gomes da Costa
17 de junh de 1926 29 de junh de 1926
10 Manuel Gomes da Costa[5]
(1863–1929)
  29 de junh de 1926 9 de julhet de 1926
(obligat a abdicar aprèp còp d'Estat)
militar
Cabinet de Ministres
(cap d'Estat ex officio)
President: Óscar Carmona
9 de julhet de 1926 29 d'octobre de 1926
11 Óscar Carmona 29 d'octobre de 1926 15 d'abril de 1928 militar
Estado Novo ("Estat Nou") (1932–1974)
11 Óscar Carmona
(1869–1951)
  1928 15 d'abril de 1928 26 d'abril de 1935 Militar.
Aprèp 1932,
União Nacional
1935 26 d'abril de 1935 15 d'abril de 1942
1942 15 d'abril de 1942 20 d'abril de 1949
1949 20 d'abril de 1949 18 d'abril de 1951
(moriguèt durant son govèrn)
António de Oliveira Salazar[6]
(1889–1970)
(interim)
  18 d'abril de 1951 21 de julhet de 1951 União Nacional
12 Francisco Craveiro Lopes
(1894–1964)
  1951 21 de julhet de 1951 9 d'agost de 1958 União Nacional
13 Américo Thomaz
(1894–1987)
  1958 9 d'agost de 1958 9 d'agost de 1965 União Nacional.
Aprèp 1970,
Partido de Ação Popular
1965 9 d'agost de 1965 9 d'agost de 1972
1972 9 d'agost de 1972 25 d'abril de 1974
(renoncièt aprèp Còp d'Estat)

Tresena Republica (1974 fins a uèi)

modificar
# President
(Naissença-Decès)
Imatge Eleccion Periòde de govèrn Partit
Presidents nomenats aprèp la Revolucion dels ulhets (1974–1976)
Union por la Salvacion Nacional 25 d'abril de 1974 15 de mai de 1974
14 António de Spínola
(1910–1996)
  15 de mai de 1974 30 de setembre de 1974
(renoncièt)
militar
15 Francisco da Costa Gomes
(1914–2001)
  30 de setembre de 1974 13 de julhet de 1976 militar
Presidents eligits segon la constitucion de la Republica (1976 fins a uèi)
16 António Ramalho Eanes
(1935–)
  1976 14 de julhet de 1976 14 de genièr de 1981 militar.
Aprèp 1985,
Partido Renovador Democrático - PRD
1980 14 de genièr de 1981 9 de març de 1986
17 Mário Soares
(1924–2017)
  1986 9 de març de 1986 9 de març de 1991 Partido Socialista - PS
1991 9 de març de 1991 9 de març de 1996
18 Jorge Sampaio
(1939–)
  1996 9 de març de 1996 9 de març de 2001 Partido Socialista - PS
2001 9 de març de 2001 9 de març de 2006
19 Aníbal Cavaco Silva
(1939–)
  2006 9 de març de 2006 9 de març de 2011 PSD
2011 9 de març de 2011 9 de març de 2016
20 Marcelo Rebelo de Sousa
(1948–)
  2016 9 de març de 2016 uèi PSD
  1. Teófilo Braga foguèt president del Govèrn Provisòri, de facto cap d'Estat e cap de govèrn del país, aprèp la Revolucion portuguesa de 1910 fins a l'eleccion de Manuel de Arriaga, lo primièr President de Portugal.
  2.  Teófilo Braga. PRESIDENCY OF THE PORTUGUESE REPUBLIC. Idiom:Anglés.
  3. Aprèp comandar lo còp d'Estat, Sidónio Pais devenèt president del govèrn e pose primièr ministre. El abolís la carga de President de la Republica e assumiguèt lo govèrn coma primièr ministre. Foguèt assassinat en 1918.
  4. Canto e Castro foguèt cap del Cabinet de Ministres amb poders de Cap d'Estat de Portugal aprèp l'assassinat de Sidónio Pais en 1918, de 14 fins a 16 de decembre. Aprèp, el foguèt President provisòri fins a l'eleccion di António José de Almeida.
  5. 5,0 et 5,1 Mendes Cabeçadas, Gomes da Costa e Óscar Carmona foguèron caps del govèrn provisòri revolucionari en 1926. Malgrat cap considerats "presidents", de facto foguèron Caps d'Estat.
  6. António de Oliveira Salazar, dictator amb lo títol President del Consèlh de Ministres (primièr ministre) foguèt president provisòri de la mòrt de Óscar Carmona fins a l'eleccion di Francisco Craveiro Lopes.

Vejatz tanben

modificar