Dobrir lo menú principal

Lista dels primièrs ministres de Polonha

lista d'un projècte Wikimèdia
Blason de Polonha.

Lo primièr ministre de Polonha representa e organiza lo trabalh del Conselh dels Ministres. Tanben segon la constitucion e altras leis, supervisiona los govèrns regionals, e es lo cap de totes los foncionaris publics del país. Vaquí la lista de totes los primièrs ministres de Polonha dempuèi 1916.

Primièrs ministres del semiautonòm Regne de Polonha (5 de novembre de 1916 - 1918)Modificar

Imatge Nom
(Naissença-Decès)
Començament del govèrn Final del govèrn Partit
  Jan Kucharzewski
(1876–1952)
26 de novembre de 1917 27 de febrièr de 1918 cap
  Antoni Ponikowski
(1878–1949)
27 de febrièr de 1918 4 d'abril de 1918 Partit Nacional Democratic
  Jan Kanty Steczkowski
(1862–1929)
4 d'abril de 1918 23 d'octobre de 1918 Stronnictwo Prawicy Narodowej
  Józef Świeżyński
(1868–1948)
23 d'octobre de 1918 3 de novembre de 1918 Partit Nacional Democratic
  Władysław Wróblewski
(1875–1951)
3 de novembre de 1918 14 de novembre de 1918 cap

Govèrn Popular Provisòri de la Republica de Polonha (1918)Modificar

Imatge Nom
(Naissença-Decès)
Començament del govèrn Final del govèrn Partit
  Ignacy Daszyński
(1866–1936)
7 de novembre de 1918 14 de novembre de 1918 Partit Socialista

Primièrs ministres de la Segonda Republica de Polonha (1918 - 1939)Modificar

Imatge Nom
(Naissença-Decès)
Començament del govèrn Final del govèrn Partit
  Jędrzej Moraczewski
(1870–1944)
18 d'octobre de 1918 18 de genièr de 1919 Partit Socialista
  Ignacy Jan Paderewski
(1860–1941)
18 de genièr de 1919 13 d'octobre de 1919 cap
  Leopold Skulski
(1878–1940)
13 d'octobre de 1919 27 de junh de 1920 Piast
  Władysław Grabski
(1874–1938)
27 de junh de 1920 24 de julhet de 1920 Związek Ludowo-Narodowy
  Wincenty Witos
(1874–1945)
24 de julhet de 1920 19 de setembre de 1921 Piast
  Antoni Ponikowski
(1878–1949)
19 de setembre de 1921 10 de març de 1922 Partit Democrat Crestian
10 de març de 1922 28 de junh de 1922
  Artur Śliwiński
(1877–1953)
28 de junh de 1922 31 de julhet de 1922 Partit Socialista
  Julian Nowak
(1865–1946)
31 de julhet de 1922 16 de decembre de 1922 Stronnictwo Prawicy Narodowej
  Władysław Sikorski
(1881–1943)
16 de decembre de 1922 28 de mai de 1923 cap
  Wincenty Witos
(1874–1945)
28 de mai de 1923 19 de decembre de 1923 Piast
  Władysław Grabski
(1874–1938)
19 de decembre de 1923 20 d'octobre de 1925 Związek Ludowo-Narodowy/Chrześcijański Związek Jedności Narodowej
  Aleksander Skrzyński
(1882–1931)
20 d'octobre de 1925 10 de mai de 1926 Stronnictwo Prawicy Narodowej
  Wincenty Witos
(1874–1945)
10 de mai de 1926 14 de mai de 1926 Piast
  Kazimierz Bartel
(1882–1941)
15 de mai de 1926 4 de junh de 1926 Bezpartyjny Blok Współpracy z Rządem
8 de junh de 1926 24 de setembre de 1926
27 de setembre de 1926 30 de setembre de 1926
  Józef Piłsudski
(1867–1935)
21 d'octobre de 1926 27 de junh de 1928 cap
  Kazimierz Bartel
(1882–1941)
27 de junh de 1928 14 d'abril de 1929 Bezpartyjny Blok Współpracy z Rządem
  Kazimierz Świtalski
(1886–1962)
14 d'abril de 1929 29 de decembre de 1929 Bezpartyjny Blok Współpracy z Rządem
  Kazimierz Bartel
(1882–1941)
29 de decembre de 1929 29 de març de 1930 Bezpartyjny Blok Współpracy z Rządem
  Walery Sławek
(1879–1939)
29 de març de 1930 25 d'agost de 1930 Bezpartyjny Blok Współpracy z Rządem
  Józef Piłsudski
(1867–1935)
25 d'agost de 1930 4 de decembre de 1930 cap
  Walery Sławek
(1879–1939)
4 de decembre de 1930 27 de mai de 1931 Bezpartyjny Blok Współpracy z Rządem
  Aleksander Prystor
(1874–1941)
27 de mai de 1931 10 de mai de 1933 Bezpartyjny Blok Współpracy z Rządem
  Janusz Jędrzejewicz
(1885–1951)
10 de mai de 1933 15 de mai de 1934 Bezpartyjny Blok Współpracy z Rządem
  Leon Kozłowski
(1892–1944)
15 de mai de 1934 28 de març de 1935 Bezpartyjny Blok Współpracy z Rządem
  Walery Sławek
(1879–1939)
28 de març de 1935 13 d'octobre de 1935 Bezpartyjny Blok Współpracy z Rządem
  Marian Zyndram-Kościałkowski
(1892–1946)
13 d'octobre de 1935 15 de mai]] de 1936 Bezpartyjny Blok Współpracy z Rządem
  Felicjan Sławoj Składkowski
(1885–1962)
15 de mai de 1936 30 de setembre de 1939 cap

Primièrs ministres de Polonha en exili (1939 - 1990)Modificar

Primièrs ministres de la Republica Populara de Polonha (1944 - 1989)Modificar

Primièrs ministres de la 3ena Republica (dempuèi 1989)Modificar

# Imatge Nom
(Naissença-Mòrt)
Indicat
començament del govèrn
mocion de confidança
Fin del govèrn
R.: Renoncièt
D.: Demissionat
N.C.: mocion de censura
Partit
1   Tadeusz Mazowiecki
(1927-2013)
20 d'agost de 1989
24 d'agost de 1989
12 de setembre de 1989
R. 25 de novembre de 1990
4 de genièr de 1991
Solidarność (KO‘S’) (til 1990)
Unia Demokratyczna - UD (aprèp 1990)
-   Jan Olszewski
(1930- )
Assumiguèt pas lo poder - Vejatz Nòta (1) Porozumienie Centrum - PC
2   Jan Krzysztof Bielecki
(1951- )
4 de genièr de 1991
4 de genièr de 1991
12 de genièr de 1991
R. 5 de decembre de 1991
6 de decembre de 1991
Kongres Liberalno-Demokratyczny - KLD
-   Bronisław Geremek
(1932-2008)
Assumiguèt pas lo poder - Vejatz Nòta (1) Unia Demokratyczna - UD
3   Jan Olszewski
(1930- )
6 de decembre de 1991
6 de decembre de 1991
23 de decembre de 1991
D. 5 de junh de 1992
5 de junh de 1992
Porozumienie Centrum - PC
4   Waldemar Pawlak
(1959- )
5 de junh de 1992
5 de junh de 1992
mocion de censura
R. 7 de julhet de 1992
11 de julhet de 1992
Polskie Stronnictwo Ludowe - PSL
5   Hanna Suchocka
(1946- )
10 de julhet de 1992
11 de julhet de 1992
11 de julhet de 1992
28 de mai de 1993
26 d'octobre de 1993
Unia Demokratyczna - UD
(4)   Waldemar Pawlak
(1959- )
18 d'octobre de 1993
26 d'octobre de 1993
10 de novembre de 1993
1 de març de 1995
7 de març de 1995
Polskie Stronnictwo Ludowe - PSL
6   Józef Oleksy
(1946-2015)
1 de març de 1995
7 de març de 1995
4 de març de 1995
26 de genièr de 1996
7 de febrièr de 1996
Sojusz Lewicy Demokratycznej - SLD
7   Włodzimierz Cimoszewicz
(1950- )
7 de febrièr de 1996
7 de febrièr de 1996
15 de febrièr de 1996
R. 17 d'octobre de 1997
31 d'octobre de 1997
Sojusz Lewicy Demokratycznej - SLD
8   Jerzy Buzek
(1940- )
17 d'octobre de 1997
31 d'octobre de 1997
11 de novembre de 1997
D. 19 d'octobre de 2001
19 d'octobre de 2001
Akcja Wyborcza Solidarność - AWS
9   Leszek Miller
(1946- )
4 d'octobre de 2001
19 d'octobre de 2001
26 d'octobre de 2001
& 13 de junh de 2003
R. 2 de mai de 2004
2 de mai de 2004
Sojusz Lewicy Demokratycznej - SLD
10   Marek Belka
(1952- )
2 de mai de 2004
2 de mai de 2004
14 de mai de 2004 (refuzita)
N.C. 14 de mai de 2004
11 de junh de 2004
Sojusz Lewicy Demokratycznej - SLD
11 de junh de 2004
11 de junh de 2004
24 de junh de 2004
& 15 d'octobre de 2004
R. 5 de mai de 2005
D. 19 d'octobre de 2005
31 d'octobre de 2005
11   Kazimierz Marcinkiewicz
(1959- )
19 d'octobre de 2005
31 d'octobre de 2005
10 de novembre de 2005
R. 10 de julhet de 2006
14 de julhet de 2006
Prawo i Sprawiedliwość - PiS
12   Jarosław Kaczyński
(1949- )
10 de julhet de 2006
14 de julhet de 2006
19 de julhet de 2006
R. 5 de novembre de 2007
16 de novembre de 2007
Prawo i Sprawiedliwość - PiS
13   Donald Tusk
(1957- )
9 de novembre de 2007
16 de novembre de 2007
24 de novembre de 2007
R. 8 de novembre de 2011
18 de novembre de 2011
Platforma Obywatelska - PO
8 de novembre de 2011
18 de novembre de 2011
19 de novembre de 2011
R. 11 de setembre de 2014
22 de setembre de 2014
14   Ewa Kopacz
(1956- )
15 de setembre de 2014
22 de setembre de 2014
1 d'octobre de 2014
12 de novembre de 2015
16 de novembre de 2015
Platforma Obywatelska - PO
15   Beata Szydło 12 de novembre de 2015
16 de novembre de 2015
18 de novembre de 2015
8 de decembre de 2017
11 de decembre de 2017
Prawo i Sprawiedliwość - PiS
16   Mateusz Morawiecki 8 de decembre de 2017
11 de decembre de 2017
12 de decembre de 2017
uèi Prawo i Sprawiedliwość - PiS

Nòta (1): Convidat pel president a formar un govèrn obtenguèt pas capitada, e renoncièt.

Vejatz tanbenModificar