Yzium (en ucraïnian: Ізюм ; en rus: Изюм), es una vila de l'óblast de Khàrkiv, en Ucraïna, e lo centre administratiu del raion d'Yzium. Sa populacion s'enauçava a 45 884 abitants en 2021.

Ізюм
Yzium
Descobridor o inventaire
Data de descobèrta
Contrari
Color
Simbòl de quantitat
Simbòl d'unitat
Proprietat de
Fondador
Compren
Data de debuta
Data de fin
Precedit per
Seguit per
Coordenadas
Bandièra
Armas
Geografia politica
País Bandièra: UcraïnaUcraïna
óblast óblast de Kharkiv
Geografia umana
Populacion
(2021)
45 884 ab.
Autras informacions
http:

Geografia modificar

Yzium es situat a la broa de la ribièra Donets, a 115 km al sud-èst de Khàrkiv, sus la rota M-03 (E40). La gara d'Yzium es un important notz ferroviari.

Istòria modificar

La vila es mencionada pel primièr còp en 1571, en conexion amb los tatars de Crimèa, Yzium es al centre de la Sloboda d'Ucraïna e foguèt un centre de regiments de cosacs entre 1688 e 1765. La catedrala baròca, bastida en 1646, sembla a la catedrala de Khàrkiv. Foguèt renovada en 1902 e en 1955.

Durant de la Segonda Guèrra Mondiala, en genièr de 1942, al sud del front, las tropas sovieticas trauquèron las linhas alemandas e penetrèron prigondament dins la region d'Yzium. En març de 1943, la 4ena Panzerarmee de Hoth infligiguèt de perdas importantas als tres còrsses sovietics a l'èst d'Yzium, mas poguèt pas contunhar sa progression en rason de las glaças flotantas qu'empachèron d'establir un pont sus Donets.

Le 24 de març de 2022, lo ministèra de la Defensa de la Federacion de Russia declara que la vila es estada presa dins la matinada per l'armada russa[1]. Le 1èr d'abril de 2022, las autoritats ucraïnianas confirmavan que la vila èra jol contraròtle de las fòrças armadas russas[2].

Las fòrças armadas ucraïnianas lancèron una contraofensiva dins la region de Khàrkiv al debut de setembre de 2022. Lo 9 de setembre, las banlegas d'Oskil e de Kapytolivka foguèron tornar presas. Lo matin del 10 de setembre, es estat senhalat que las fòrças russas avián fugit la vila, daissant darrièr son equipament, e en fin d'après-dinnada, de fonts mediaticas raportèron que la vila èra estatada entièrament represa per las fòrças ucraïnianas[3].

Referéncias modificar

  1. Error en títol o url.
  2. (ru) BBC en langue russe, Украинская армия освободила часть Киевской области, Россия захватила Изюм, Главное за 37-й день войны, Modèl:Date-
  3. Error en títol o url.