La terebentina es una oleorasina tracha a partir dels arbres resinoses, de color jauna o brunenca segon l'origina de l'arbre (mai sovent una espèceia de resinoses d'Asia, d'Euròpa e d'America).

Sagnada de la resina de pin.

Après purificacion e distillacion, la terebentina se separa en doas partidas: l'una solida e inodòra, es la colofònia; l'autre liquida e odoranta, es l'esséncia de terebentina.

La laca es tanben obtenguda a partir d'oleoresinas d'arbres asiatics.

Tipes de terebentinas modificar

 
Carta postala americana de 1912 mostrant la sagnada de resina de pin, en Florida, per l’industria de la terebentina

Terebentina de Chio modificar

La terebentina de Chio, tanben nomenada terebentina de Chipre o d'Ongria, èra a l'origina producha a partir de la saba del petelin terebint, a que deu son nom. Podavan èsser un dels multiples constituents de la teriaca de la farmacopèa maritima occidentala al sègle XVIII[1].

La terebentina foguèt enseguida subretot producha a partir de la resina de diferentas espècias de resinoses, coma Pinastre (Pinus pinaster), Pin d'Alèp (Pinus halepensis), Pin dels paluns (Pinus palustris) o Pin ponderosa (Pinus ponderosa).

Terebentina de Bordèu modificar

La terebentina de Bordèu, encara nomenada « pega de Bordèu »[2], « galipòt », « terebentina oficinala » o « terebentina du pin », es la resina extracha del Pinastre (Pinus pinaster), donant après purificacion e distillacion la fòrça celèbra « esséncia de terebentina » e tanben la colofònia (rèste de la distillacion).

Dins las Vòges modificar

De l’Epicèa comun, se trai dins las Vòges una autra terebentina.

Terebentina de Venèsia modificar

La terebentina de Venècia, o de Briançon, es obtenguda per la distillacion de la resina d'una espècia de mèlze, Larix decidua, e a vegada d'unes pins.

Terebentina del Canadà modificar

La terebentina del Canadà o balme del Canadà es una oleoresina venent d'un arbre canadian, l'avet balmièr (Abies balsamea).

Terebentina d'Alsàcia modificar

La terebentina d'Alsàcia o de las Vòges, extracha de l'Avet comun.

Utilizacion modificar

La terebentina conten una esséncia rica en carburs terpenic, l'alfapinèn, lo betapinèn e en acids resinics. Es utilizada en medecina coma expectorant, balsamic (qu'agís coma un balme), antiseptic urinari e palmonari (en associacion amb l'eucaliptus e lo benjoïn) e revulsiu en usatge extèrne dins la recerca biomedicala.

L'esséncia pòt èsser utilizada coma solvant dins la tecnica de la pintura a l'òli.

L'esséncia de terebentina foguèt tanben utilizada coma carburant de fusadas, coma pel primièr estatge del lançaire Diamant A, vector del primièr satellit francés, Astérix.

Nòtas e referéncias modificar

  1. D'après Maistral, in Yannick Romieux, De la hune au mortier, Éditions ACL, Nantes, 1986.
  2. LACHIVER, (Marcel), Dictionnaire du Monde rural (2006), p. 648.