Sant Eustaqui (Antilhas)

Sint Eustatius
Devisa nacionala: cap
Lengas oficialas neerlandés, papiamento, anglés
capitala Oranjestad
Rei Guilhèm Alexandre
Superfícia 21 km²
Populacion 2886 (2010)
Comuna dels Païses Basses
Moneda Dolar american
Ora UTC-4
ISO-3166 BQ
Domeni internet .an[1]
Còde telefonic +599

Sant Eustaqui (Sint Eustatius) es una illa de la mar Cariba, qu'aparten a las pichonas Antilhas. Forma una entitat publica d'oltramar dels Païses Basses. Sa capitala es Oranjestad que ten son nom de la familha reiala neerlandesa d'Aurenja.

Istòria modificar

Longtemps centre principal de la colonizacion neerlandesa, l′illa foguèt presa e cremada pels angleses en 1781, a l′escasencça de la guèrra d′independéncia dels Estats Units d′America, que lor vendiá d'armas. Lo 10 d'octobre de 2010, l′illa, qu'aviá votat majoritàriament contra la dissolucion de las Antilhas Neerlandesas, devenguèt après aquela una entitat publica dels Païses Basses.

Lo 17 de decembre de 2014, se fa un referendum per decidir de cambiar o pas l′estatut de l′illa: son propausadas l′independéncia totala, l′estatut de país associat (coma Curaçao), o lo de comuna ordinària dels Païses Basses. La resulta favorabla a l'estatut de país associat es anullada per causa de manca de participacion.

Politica modificar

Geografia modificar

Lo Quill de Sant Eustaqui

L'illa es d'origina volcanica amb tres volcans, lo Quill (que culmina al pic Mazinga, 600 ) al Sud-Èst e lo parelh Còla del Senhal (Signal Hill, tanben sonada Bergje, Mont Pichon) e Mont Boven al Nòrd-Oèst.

Cultura modificar

La populacion parla una mena de creòl de la basa anglesa.

Ligams extèrnes modificar

Nòtas e referéncias modificar

  1. Las Illas BES an recebut lo còde ISO .bq lo 15 de decembre de 2010, mas lo domeni internet correspondent es pas encara en servici.

 

Wikimedia Commons prepausa de documents multimèdia liures sus Sant Eustaqui (Antilhas).