Nil
.
.
Caracteristicas
Longor entre 6 400 e 6 700 km
Bacin 3 400 000 km2
Bacin collector Bacin de Nil
Debit mejan 2 830 m3⋅s-1 (?)
Riu
Font principala Nil Blanc
 · Localizacion Nyungwe (Rwanda)[1]
 · Coordenadas 2° 16′ 56″ S, 29° 19′ 52″ E
Font segondària Nil Blau
 · Localisation Lac Tana (Etiopia)
 · Altitud 1 788 m
 · Coordenadas 12° 02′ 09″ N, 37° 15′ 53″ E
Confluéncia de las fonts Prèp de Khartom
Embocadura Mar Mediterranèa
 · Localizacion Egipte
 · Altitud 0 m
Geografia
Païses traversats Etiopia, Eritrèa, Sodan, Sodan del Sud, Egipte, Rwanda, Tanzania, Oganda, Burundi, R. D. de Còngo, Kenya
Vilas principalas Khartom, Lo Caire


Lo flume Nil (en arabi النيل An Nil) es un flume màger del nòrd-èst d'Africa, amb 6671 km es un dels dos flumes mai longs del mond, l'autre essent Amazonas. Nais de l'encontre del Nil Blanc amb lo Nil Blau.

Fòto satellit de Nil
Carta de Nil
Carta de Nil

Lo Nil Blanc (Bahr al Abyad) nais de l'encontre del Bahr al Jabal e del Bahr al Ghazal al lac No. Per d'autres lo Nil Blanc pren sa font al lac Victòria en Oganda e ven lo Bahr al Jabal quand dintra al Sodan del Sud. Coma lo lac Victòria es alimentat per de flumes coma Kagera, d'autres dison que Nil prend sa font al Rwanda (Kagera) o al Burundi (Ruvyironza).

Lo Nil Blau (Bahr al Azraq) ven del lac Tana en Etiopia. Los dos s'unisson a Khartom, capitala actuala de Sodan.

Nil se geta dins la mar Mediterranèa, formant un dèlta al nòrd d'Egipte. Amb las seunas doas brancas, Nil travèrsa los estats seguents: Rwanda, Burundi, Tanzania, Oganda, Etiopia, Sodan del Sud, Sodan e Egipte.

  1. Segon las descobèrtas mai recentas, la font pus luènha de Nil se trapariá dins la forèst de Nyungwe en Rwanda. Aquela font pòrta la longor del flume a 6 718 kilomètres en plaça dels 6 611 per abans establits. [1]