Dobrir lo menú principal

Lista dels reis d'Espanha

lista d'un projècte Wikimèdia
Aqueste modèl es pertinent ? Clicatz per ne veire d'autres.
L’ortografia, la gramatica, lo vocabulari o la sintaxi d'aqueste article son de verificar.
Coat of Arms of Spanish Monarch.svg
Armas del Rei d'Espanha,
vejatz Armorial de la Peninsula Iberica
Istòria d’Espanha
Alhambra-petit.jpg
Preïstòria d'Iberia
Protoistòria dels Celtibèrs
L’Ispania antica
Espanhas medievalas
- l’Ispania visigòta
- la conquista musulmana
- Al Andalús
- Reconquista
Ostal de Habsborg
Succession d'Espanha (1680-1701)
Guèrra de Succession
Succession d'Espanha (1701-1883)
Ostal de Borbon
L’Espanha de las Luses
Guèrra d'Independéncia
Restauracion absolutista
Renhe d’Isabèl II
Revolucion de 1868
Sexenio Democrático
Ièra Republica
Restauracion dels Borbons
IInda Republica
Guèrra d'Espanha
Regim franquista
Transicion democratica
Miracle economic espanhòl
Tèmas connèxes
L’empèri colonial espanhòl
La politica d’Espanha
Los reis d'Espanha
Los presidents del Govèrn

Aqueste article balha la lista dels monarcas espanhòls - es a dire de las Espanhas unificadas dins la nacion contemporanèa dempuèi l'Annada Cruciala.
Los predecessors del tròn espanhòl èran :

Armas dels Reis Catolics (union dels reialmes).

Abans l'unificacion espanhòlaModificar

Se pòt pas parlar de reialme d'Espanha que dempuèi l'annada 1492, dicha Annada cruciala. La numerotacion dels reis d'Espanha repren çaquelà en la perseguissent la dels reis de Castelha, que repreniá e perseguissiá la dels reis de Leon e Galícia, que ela meteissa repreniá e perseguissiá la dels reis d'Astúrias.

Atal, i aguèt per exemple de reis d'Astúrias nomenats Anfós I, Anfós II e Anfós III, puèi de reis de Leon e Galícia nomenats Anfós IV e Anfós V, puèi de reis de Castelha nomenats Anfós VI, Anfós VII e Anfós VIII, puèi un rei de Leon redevengut independent Anfós IX, puèi de reis de Castelha nomenats Anfós X e Anfós XI. Los reis d'Espanha modèrnes Anfós XII e Anfós XIII s'inscrivisson doncas dins una continuitat remontant a Pelagi, primièr rei d'Astúrias a la debuta del sègle VIII. (Per la continuitat d'aquestes reis abans l'unificacion espanhòla, vejatz : Lista dels sobeirans de la corona de Castelha)

Aquesta numerotacion repren doncas pas la dels autres reialmes annexats per Espanha (Aragon, Navarra, etc.) mentre qu'un pretendent carlista aja pretendut de prendre lo nom de Jacme III d'Espanha en comptant abans el Jacme Ièr e Jacme II, reis d'Aragon.

La linhada dels reis de Castelha foguèt finalament acampada a la del reialme d'Aragon pel maridatge dels Reis Catolics Isabèl I de Castelha e de Ferrand II d'Aragon (rei-consòrt de Castelha jol nom de Ferrand V). Mentre que lors reialmes demoèssen separats, lor union lor permiguèt de renhar ensemble coma se èra pas qu'un sol territòri. Ferrand conqueriguèt tanben la meitat Sud de Navarra e l'annexèt a Espanha. A sa mòrt, Isabèl daissèt lo reialme de Castelha a lor filha Joana Ièra. Ferrand exerciguèt la regéncia durant sa menoritat ; alara qu'èra rebutat per la noblesa castelhana e remplaçat pel marit de Joana, Felip de Habsborg, rei-consòrt de Castelha jol nom de Felip Ièr, Ferrand reprenguèt la regéncia aprèp la mòrt de Felip. Lo filh de Joana, l'Emperaire Carles Quint, succediguèt a sa maire sul tròn de Castelha jol nom de Carles Ièr, e tanben a son grand-paire Ferrand sus lo d'Aragon quand aqueste moriguèt en 1516 ; a partir d'aquesta data lo tròn foguèt reünificat.

HabsborgModificar

BorbonsModificar

BonaparteModificar

Imatge Escut Nom Començament Final
    Josèp Ièr 6 de junh de 1808 11 de decembre de 1813

Borbons (primièra restauracion)Modificar

Imatge Escut Nom Començament Final
    Ferrand VII (restaurat) 11 de decembre de 1813 29 de setembre de 1833
    Isabèl II,
maridada a son cosin german Francés de Borbon, al qual acòrda lo títol de rei (Francés Ièr)
29 de setembre de 1833 30 de setembre de 1868

SavòiaModificar

Imatge Escut Nom Començament Final
    Amadèu Ièr 2 de genièr de 1871 11 de febrièr de 1873
 
Armas dels Borbons, reis d'Espanha (1762-1868, 1875-1931).

Primièra RepublicaModificar

Borbons (segonda restauracion)Modificar

Imatge Escut Nom Començament Final
    Anfós XII 29 de decembre de 1874 25 de novembre de 1885
    Anfós XIII 17 de mai de 1886 14 d'abril de 1931

Segonda RepublicaModificar

Dictatura de FrancoModificar

(1939-1975) Regim de Franco (Reialme oficialament restablit en 1947)

Borbons (tresena restauracion)Modificar

Imatge Escut Nom Començament Final
    Joan Carles I d'Espanha
(en castelhan , Juan-Carlos Iero)
22 de novembre de 1975 19 de junh de 2014
    Felip VI d'Espanha
(en castelhan , Felipe VI)
19 de junh de 2014 uèi

L'ereitièra del tròn es la princessa Leonor.

Vejatz tanbenModificar