Lo levat de pèiras[1][2] es una practica tradicionala en mantas culturas del monde. La practica es comuna dins tota l'Euròpa del Nòrd, en particular en Islàndia, en Escòcia, al País Basc (veire Harri-jasotze), a las illas Feròe, a País de Galas, dins lo nòrd-oèst d'Anglatèrra centrat a l'entorn de Cumbria, en Soïssa, en Alemanha e tanben als Estats Units e dins cèrtas partidas d'Asia coma Japon.

Levat de pèiras a un eveniment d’Harri-jasotzaileak, País Basc

Referéncias modificar

  1. Enquèsta per Briantin Loís a un informant que parla lo gascon coseranés: "eth levat de pèiras". L'informant, que demòra defòra Gasconha malgrat son parlar, sap pas que lo levat de pèiras es practicat en Gasconha.
  2. Loís Bocoiran. Dictionnaire analogique et étymologique des idiomes méridionaux qui sont parlés depuis Nice jusqu'à Bayonne et depuis les Pyrénées jusqu'au centre de la France, Volume 2: "leva de pèiro" en una autra grafia occitana, dins un poèma d'Antòni Bigòt.
  • (en) Aqueste article es parcialament o en totalitat eissit d’una traduccion de l’article de Wikipèdia en anglés intitolat « Lifting stone ».