Lista dels comtes de Fois

lista d'un projècte Wikimèdia

Lo comtat de Fois es un territòri del comtat de Carcassona destacat pel comte Rogièr Ièr lo Vièlh en favor de son filh cabdèt Bernat Rogièr.

AujòlsModificar

Ostal de Fois-CarcassonaModificar

Bernat Rogièr : comte de Fois, comte de Coserans (1012-1034)
esposèt Gersenda, comtessa de Bigòrra
filh del precedent
Rogièr Ièr de Fois : comte de Fois (1034-1067)
filh del precedent
Rogièr II de Fois : comte de Fois (1067-1124)
esposèt Estefania, dama de la Marcha
nebot del precedent
 
Armas dels comtes de Fois
Rogièr III de Fois : comte de Fois (1124-1148)
esposèt Chimèna de Barcelona
filh del precedent
Rogièr Bernat Ièr de Fois lo Gròs : comte de Fois (1148-1188)
esposèt Cecília de Besièrs
filh del precedent
Ramon Rogièr de Fois : comte de Fois (1188-1223)
esposèt Felipa de Moncada
filh del precedent
Rogièr Bernat II de Fois lo Grand : comte de Fois (1223-1241)
esposèt Ermesanda de Castelbon
filh del precedent
Rogièr IV de Fois : comte de Fois (1241-1265)
esposèt Brunissenda de Cardona
filh del precedent
Rogièr Bernat III de Fois : comte de Fois (1265-1302)
esposèt Margarida, vescomtessa de Bearn
filh del precedent
 
Armas dels comtes de Fois e vescomtes de Bearn
Gaston Ièr de Fois-Bearn : comte de Fois, vescomte de Bearn (1302-1315)
esposèt Joana d’Artés
filh del precedent
Gaston II de Fois-Bearn : comte de Fois, vescomte de Bearn e Lautrec (1315-1343)
esposèt Alienòr, comtessa de Comenge
filh del precedent
Gaston III Fèbus de Fois-Bearn : comte de Fois, vescomte de Bearn e Lautrec (1343-1391) – sens posteritat legitima
esposèt Agnès de Navarra
filh del precedent
Matiu de Fois-Castèlbon : comte de Fois, vescomte de Bearn e Castelbon (1391-1398)
esposèt Catarina de Coarraze
rèirenebot del precedent (rèirefelen de Gaston Ièr de Fois-Bearn)

Ostal de GraillyModificar

Nòta : Mentre qu'eissits de l'Ostal de Fois, los Fois-Grailly an abandonat los noms e armas dels Fois-Grailly al profièch de Fois-Bearn. En fach, la sòrre del darrièr Fois-Bearn, Isabèla de Fois (vescomtessa de Castelbon) se maridèt amb Archambaud de Grailly. Los Fois-Grailly son doncas indiferenciats dels Fois-Bearn perque constituisson la segonda dinastia dels Comtes de Fois.

Isabèla de Fois-Castèlbon : comtessa de Fois, vescomtessa de Bearn e Castèlbon (1398-1412)
esposèt Archambaud de Grailly
sòrre del precedent
Joan Ièr de Fois nascut Joan de Grailly, : comte de Fois e de Bigòrra, vescomte de Bearn e Vilamur (1412-1436)
esposèt Joana de Labrit
filh de la precedenta
Gaston IV de Fois-Bearn : comte de Fois e de Bigòrra, vescomte de Bearn, Nebozan, Vilameur e Lautrec, par de França (1436-1472)
esposèt Alienòr Ièra de Navarra, reina de Navarra
filh del precedent
Francés Fèbus de Fois-Bearn : rei de Navarra, duc de Nemors, comte de Fois e Bigòrra, vescomte de Bearn, Par de França (1472-1482) – sens posteritat
felen del precedent

Ostal de LabritModificar


Nòta : D'ara enlà reis de Navarra, lo títol de Navarra preval sul nom original de l'ostal.

Catarina de Navarra : reina de Navarra, duquessa de Nemors, comtessa de Fois e Bigòrra, vescomtessa de Bearn (1470-1517)
esposèt Joan III de Labrit (1483-1516)
sòrre del precedent
Enric II de Navarra : rei de Navarra, duc de Nemors e de Labrit, comte de Fois, Bigòrra, Armanhac e Peiregòrd, vescomte de Bearn e Limòtges (1516-1555)
esposèt Margarida d'Orleans, sòrre del rei de França, Francés Ièr
filh de la precedenta

Ostal de Borbon-VendômeModificar


Nòta : Lo comtat de Fois serà integrat a la corona de França en 1607 mentre que lo vescomtat de Bearn o serà en 1610.

Joana de Navarra : reina de Navarra, duquessa de Nemors e de Labrit, comtessa de Fois, Bigòrra, Armanhac e Peiregòrd, vescomtessa de Bearn e Limòtges (1555-1572)
esposèt Antòni de Borbon, duc de Borbon e Vendôme
filha del precedent
Enric III de Navarra : rei de Navarra, duc de Borbon, Vendôme, Nemors e de Labrit, comte de Fois, Bigòrra, Armanhac e Peiregòrd, vescomte de Bearn e Limòtges (1572-1610), rei de Navarra
esposèt Margarida de Valés-Orleans, filha del rei de França Enric II
filh de la precedenta

AnnèxesModificar

Articles connèxesModificar

Ligams extèrnesModificar