Lista dels comtes de Comenge

lista d'un projècte Wikimèdia

Lista dels comtesModificar

Se cresiá abans que los primièrs comtes de Comenge èran eissits dels comtes d'Aragon. En fach, son probablament de senhors de l'enrodatge dels comtes de Tolosa.

- maridat a Arsinda comtessa de Carcassona
- maridat abans 970 a Adelaïs, probablament de Melguèlh[1].
  • Cap a 979 : Arnaut II, comte, filh probable d’Arnaut (el meteis filh de Rogèr de Comenge (fraire d’Arnaut Ièr) e filh certan d'Adelaïda, remaridada apuèi a Rogèr Ièr[1].
  • Abans 988-Cap a 1035 : Eudes, comtes de Comenge, fraire probable del precedent[1].
  • Cap a 1003-Cap a 1035 : Rogèr II, comtes de Comenge, fraire del precedent[1].
  • Cap a 1035-Cap a 1070 : Arnaut III, filh de Rogèr II.
  • Cap a 1070-abans 1105 : Rogèr III, filh del precedent.
  • Abans 1105-aprèp 1145 : Bernat Ièr, filh del precedent.
- maridat a Dias de Samatan
  • Abans 1105- 1153 : Bernat II, filh del precedent
  • 1153-1176 : Dodon de Samatan, fraire del precedent, comte de Comenge jol nom de Bernat III
- maridat a une filha illegitima d’Anfós Jordan, comte de Tolosa
 
d'argent, a la crotz patada de golas[2],[3].
  • 1176-1225 : Bernat IV († 1225), filh del precedent
- maridat en 1180 (separats en 1192) en primièras nòças a Beatritz III de Marsan, comtessa de Bigòrra, filha de Centolh III de Marsan, comte de Bigòrra, e de Mabilla dels Bauces
- maridat en 1195 (separats pauc aprèp) en segondas nòças a Comtors de la Barta, filha d’Arnaut Guilhèm, vescomte de la Barta
- maridat en 1197 (separats en 1201) en tresenas nòças a Maria de Montpelhièr, filha de Guilhèm VIII, senhor de Montpelhièr e d’Eudoxia Comnèna
  • 1225-1241 : Bernat V († 1241), filh del precedent e de Comtors de la Barta
- maridat a Cecília de Fois, filha de Ramon Rogèr, comte de Fois, e de Felip
  • 1241-1295 : Bernat VI († 1295), filh del precedent
- maridat a Terèsa
- maridat a Laura de Montfòrt, filha de Felip II, senhor de Castras e de Joana de Levís

????- ???? : Bernat VIII, filh del precedent

- maridat en primièras nòças a Puella d’Armanhac, filha de Geraud VI, comte d’Armanhac e de Mata de Bearn.
- maridat en segondas nòças a Margarida, vescomtessa de Torèna, filha de Raimon VI, vescomte de Torèna
- maridat en tresenas nòças a Mata, filha de Bernat, baron de l’Isla de Baish, e de Margarida de Fois
- maridat a Francesa de Fezensac
 
Una primièra marrida transcripcion de las armas a modificat lo blason al sègle XVII : de golas a las quatre otellas d'argent apuntadas e pausadas en sautador (illustracion çaisús)[2] , puèi quitament en otellas adorsadas en sautador.[4].
- maridat en 1350 a Joana de Comenge, filha de Bernat VIII, comte de Comenge, e de Mata de l’Isla de Baish
  • 1376-1443 : Margarida[5] (1363 † 1443), filha dels precedents.
- maridada en primièras nòças en 1378 a Joan III († 1391), comte d’Armanhac
- maridada en segondas nòças en 1392 amb Joan II d’Armanhac († 1402), vescomte de Fesensaguet e comte de Pardiac
- maridada en tresenas nòças en 1419 amb Matieu de Fois († 1453).
a sa mòrt, Margarida de Comenge lèga sos domenis al rei de França. Matieu de Fois ne garda çaquelà lo gausiment.

Comtes viagerModificar

Comenge es donat apuèi en viager a :

  • 1461-1473 : Joan de Lescun († 1473), dich lo bastard d’Armanhac
  • 1478-1490 : Odet d’Aydie († 1490), maridat a una cosina del precedent.

Nòtas e referénciasModificar

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 et 1,4 (fr) Christian Settipani, La Noblesse du Midi Carolingien, Oxford, Prosopographica et genealogica, , 388 p. [detalh de l’edicion] (ISBN 1-900934-04-3), p. 67-72
  2. 2,0 et 2,1 Fois Story
  3. EarlyBlazon
  4. La banca del blason
  5. 5,0 5,1 et 5,2 (de) Detlev Schwennicke, Europäische Stammtafeln, vol. III, , p. 405

Vejatz tanbenModificar

Ligams extèrnesModificar

Articles connèxesModificar