País de Fois

(Redirigit dempuèi Comtat de Fois)

Lo País de Fois[1] (AFI: /ˈfujs/, localament /ˈfujʃ/) es una pichona region d'Occitània qu'èra una província distinta de Lengadòc.

Lo comtat de Fois en 1477.

Istòria modificar

Se constituïguèt al començament per la fusion del comtat de Carcassona amb la senhoriá de Fois. Foguèt un comtat occitan independent creat al sègle X per lo comte Bernat Rogièr de Fois.

Posteriorament, foguèt incorporat al Reialme de França al títol de província fins a l'Ancian Regim.[2] Coma capitala comtala, Fois gaudís d'un certan prestigi e es causida coma capluòc del departament d'Arièja en 1790.

Geografia modificar

Lo País de Fois es situat integralament dins los Pirenèus Centrals; se pòt considerar tanben coma un parçan màger que fedèra sièis sosparçans:

Eraldica modificar

 
Blasonament: «D'aur a tres pals de golas.»
Comentaris: Escut representan las armas dels comtes de Fois, mas qu'existiguèt pas jamai dins aquel format, pr'amor que los quatre pals apareissèron pel primièr còp dins las armas del vescomtat de Bearn. S'emplegavan anteriorament de pals en nombre indefinit.

Articles connèxes modificar

Nòtas modificar

  1. L'ortografia retenguda per la grafia alibertina es Fois, originalament escrit Foix en occitan ancian. Foish es erronèu.
  2. La proclamacion de l'Assemblada nacionala lo 17 de junh de 1789 e l'abolicion dels privilègis dins la nuèch del 4 d'agost suprimís entre autre los dreches dels Estats provincials.