Lac Albèrt
Imatge illustratiu de l'article Lac Albèrt
Lo lac Albèrt.
Administracion
País Republica Democratica de Còngo
Bandièra: OgandaOganda
Geografia
Coordenadas 1° 39′ 16″ S, 30° 51′ 33″ E
Superfícia 5 270 km2
Longor 160 km
Largor 30 km
Altitud 619 m
Prigondor
 · Maximala
 · Moyenne

58 m
25 m
Volum 132 km3
Idrografia
Emissari(s) Nil Albèrt

Lo lac Albert es un dels grands lacs d'Africa. Es lo seten lac de l'Africa per sa superfícia. Lo lac Albèrt pòrta tanben los noms d'Albert Nyanz'a o ancianament lac Mobutu Sese Seko. Es es un dels lacs mai rics en peisses del mond.

Lo lac Albert se tròba al centre del continent, sus la frontièra entre Oganda e la Republica Democratica de Còngo, a una altitud de 619 msnm. Lo lac Albert es lo mai septentrional de la cadena dels lacs de la granda val del Rift. A una superfícia de 5.270 km². Sa longor es de gaireben de 160 km e la largor de 30 km. La prigondor maximala n'es de 51 mètres.

Lo lac fa partit del complicat sistèma del Nil superior. Sas fonts principalas son lo Nil Victòria, riu que ven del lac Victòria, cap al sud-èst, e lo riu Semliki, venent del lac Edoard cap al sud-oèst. Sa sortida, dins la partida nòrd del lac, es lo Nil Albèrt (conegut amb lo nom de Nil de las montanhas quand penetra al Sodan).

Dins la partida sud del lac, ont desboca lo Semliki, i a de paluns, alara que las montanhas Blavas enròdan la riba nòrd-oèst. Entre las paucas localitats sus la riba del lac, se tròban Butiaba e Pakwach.

En 1864, lo explorador Samuel Baker foguèt lo primièr europèu a descobrir lo lac. Se nomenèt lac Albert en onor a Albert de Saxònia-Coborg Gotha, marit de la reina Victòria, mòrt 3 ans abans.

Vejatz tanben modificar

 
Lo rius e lacs d'Oganda.

1° 0’ N, 30° 5’ E:   N, 30°   / °N,°E / 1.000; 30.083