Lac Edoard
Imatge illustratiu de l'article Lac Edoard
Lo lac Edoard.
Administracion
País Republica Democratica de Còngo
Bandièra: OgandaOganda
Geografia
Coordenadas 0° 20′ 00″ S, 29° 36′ 00″ E
Superfícia 2 150 km2
Longor 160 km
Largor 30 km
Altitud 912 m
Volum 39,5 km3
Idrografia
Alimentacion Nyamugasani, Ishasha, Rutshuru e Rwindi
Emissari(s) Semliki

Lo lac Edoard (en anglés: Lake Edward) es una unitat lacustre plaçada al centre del continent african, e un dels sièis grands lacs d'Africa. Se tròba al centre de la granda val del Rift, sus la frontièra entre la Republica Democratica de Còngo e Oganda, qualques quilomètres al sud de l'eqüator.

Lo lac se tròba a 920 msnm, sa talha es de 77 km per 40 a sos extrèmas, e es lo 15n mai grand del continent.

Aquel lac es alimentat pels rius Nyamugasani, Ishasha, Rutshuru, e Rwindi. La desbocadura naturala se tròba al tèrme nòrd, dempuèi ont davala lo riu Semliki cap al lac Albèrt. A una autra desembocadura artificiala es lo canal Kazinga, que dirigís una partida de las aigas cap al lac Jòrdi (lake George), en direccion nòrd-èst.

Foguèt descobèrt pel mond occidental pel explorador Henry Morton Stanley en 1888, e nomenat lac Edoard en onor al prince de Galas e futur monarca britanic Edoard VII del Reialme Unit. Pendent la dictatura d'Idi Amin Dada en Oganda, lo lac tornèt èsser nomenat lac Idi Amin, fins a sa casuda.

Ecologia modificar

 
Rius e lacs d'Oganda.

Dins lo lac Eduard, i a fòrça peisses especific, coma lo Bagrus docmac, Sarotherodon niloticus, Sarotherodon leucostictus, e unas 50 espècias del genre Haplochromis. Lo lac es una importanta font de trabalh per las comunitats riberencas, que consacran a la pesca una granda partida de son temps. La fauna de la zòna (compausada per de chimpanzés, elefants, cocodrils e leons) aparats dins lo Pargue Nacional dels Virunga (Republica Democratica de Còngo), e dins lo Pargue Nacional Queen Elizabeth (Oganda).

Vejatz tanben modificar

Referéncias modificar

0° 20’ S, 29° 36’ E:   S, 29°   / 0.333°S,°E / -0.333; 29.600