Gérard Onesta, nascut lo 5 d'agost de 1960 a Albi, es un òme politic francés, membre d'Euròpa Ecologia Los Verds.

Infotaula de personaGérard Onesta
lang=oc
Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naissença5 d'agost de 1960
Albi Modifica el valor a Wikidata
Conseiller régional de l'Occitanie (fr) Traduire
1r genièr 2016 –

Circonscripcion electorala: Nauta Garona
Deputat europèau
Representa: Los Verds

20 de julhet de 2004 – 13 de julhet de 2009

Circonscripcion electorala: circonscripcion Sud-Oèst

Deputat europèau
Representa: Los Verds

20 de julhet de 1999 – 19 de julhet de 2004

Circonscripcion electorala: França (ca) Traduire

Deputat europèau
Representa: Los Verds

5 de decembre de 1991 – 18 de julhet de 1994

Circonscripcion electorala: França (ca) Traduire
Modifica el valor a Wikidata
Donadas personalas
NacionalitatFrancesa
Activitat
PartitLos Verds Modifica el valor a Wikidata

Biografia modificar

Enfança e formacion modificar

Filh d'imigrat, la branca pairala de sa famillha foguèt caçada d'Itàlia pel faissisme, Gérard Onesta faguèt d'estudis scientifics a Albi, e a Tolosa. Diplomat Arquitècte DPLG en 1984, dirigiguèt de 1985 a 1999 una agéncia d'arquitectura a Albi.

Activitat de militança modificar

En 1988 es cofondator la Federacion dels joves ecologistas europèus. Es membre del Conselh nacional dels Verds a partir de 1987 e fins a 1999, e tanben responsable de las questions institucionalas (democracia, mena de vòte, reglaments, rapòrts amb lo poder…) de 1989 a 1999. Ocupa tanben lo pòste de pòrta vòtz del partit per la region Miègjorn Pirenèus de 1991 a 1992, puèi al nivèl nacional francés entre 1994 e 1995.

Tanben ensagèt de valorar los enjòcs europèus e verds al nivèu internacional, per exemple en redigissent un rapòrt suls pòbles indigènas, creant un planisfèri alternatiu presentant los pòbles del mond, o encara en participant a la Conferéncia de Rio de 1992.

Planisfèri alternatiu modificar

Crea un planisfèri que nomena « Planèta tèrra »[1]. Es una projeccion cartografica qu'utiliza lo meteis procediment de calcul que la Projeccion de Peters[2]. Es a dire que vòl prene en compte la talha vetadièra dels continents. La projeccion de Mercator, per causa de las distorsions, fa pareisser Russia mai granda qu'Africa alara qu'aquela darrièra a una superfícia de gaireben 30 milions de km² e la Russia de 17 milions de km³.

D'autras diferéncias son notabla al respècte de la representacion Mercator [3],[4]:

  • Limitas: zonas naturalas (formacions vegetalas) e non pas frontièras estatalas;
  • Umans: nom dels pòbles e non pas dels estats quitament s'es incomplet: la riquesa umana dins aquel domèni podent pas esser presentada tota;
  • Ròsa dels vents: sud cap al naut e non pas cap al bas, procediment non convencional.

Lo procediment vòl tornar sus las convencions e donar una autra presentacion del mond.

Carrièra politica modificar

Se definissent coma federalista europèu de fòrta sensibilitat regionalista, Onesta es elegit en 1999 al Parlament europèu, ont seta dins lo grop dels Verds/Aliança liura europèa. Ongan es tanben elegit Vice president del Parlament europèun. Demora a aquel pòste pendent detz ans.

Membre de la Comission dels afars constitucionals del Parlament, foguèt fòrça implicat dins lo debat constitucional, e militèt per l'« Òc » pel Tractat establissent una Constitucion Europèa. Enseguida amb la voictòria del « Non », contunhèt a participar al debat public, fasent un apublicacion de son Plan A+, per contunhar lo procediment constitucional europèu.

Al Parlament europèu, sovent portèt de rapòrts per far mai transparent e participatiu lo foncionament de l'institucion. E tanbe  coma Vice president, contribuiguèt a donar un cadre legal al trabalh dels assistents parlementaris, e a far adoptar a l'institucion una dralha novèla per melhorar l'impacte environamental de totas sas activitats, amb la Norma EMAS.

En 2009, la tièra dels eurodeputats franceses plaça Gérard Onesta en primièr per son trabalh e sa preséncia[5]. Entre julhet de 2007 e junh de 2008, es present a 100% de las sesilhas[6]. Amb la socialista Martine Roure e lo conservator Alejo Vidal-Quadras, fa partit dels tres deputats a votar en favor d'une publicacion sul còp de las listas de preséncia en comission[7].

Per las eleccions europèas de 2009, « Daissa » la plaça de líder ecologista dins la circonscripcion Sud-Oèst a José Bové qu'aviá sostengut sa candidatura a las eleccions precedentas.

Per la eleccions regionalas de 2010, es cap de lista d'Euròpa Ecologia en Miègjorn Pirenèus e elegit conselhièr. Es encara al cap d'una liste d'alliança entre Euròpa Ecologia Los Verds, la Novèla Esquèrra socialista, lo Front d'esquèrra, lo Partit occitan e l'Esquèrra Republicana de Catalonha per las eleccions regionalas de 2015 dins la nòva granda region Lengadòc Rosselhon Miègjorn Pirenèus. Fusiona al segond torn amb la lista socialista de Carole Delga qu'es elegida.

Vida personala modificar

  • Son cosin[8] Claude Onesta (nascut en 1957) es lo selectionaire de l´equipa de França d'handball.

Notas e referéncias modificar

  1. « Planisphère Onesta »
  2. « PLANÈTE TERRE - TAROT ECOLO », sur lesverts.fr
  3. « Une autre vision du monde », sur creations-revenudebase.org
  4. « Le planisphère "planète terre" (alternatif, renversant) », sur david.mercereau.info
  5. « Fainéants ou bosseurs : quel est le bilan des eurodéputés ? », sur Rue89,‎ (consulté le 14 décembre 2015)
  6. « Tops flops tricolores au Parlement européen », sur Lexpress.fr,‎ (consulté le 16 septembre 2014)
  7. « L'absentéisme en commission parlementaire, le grand malaise des députés européens », sur Liberation.fr,‎ (consulté le 16 septembre 2014)
  8. « Penser avec les mains », sur Libération.fr,‎ (consulté le 7 décembre 2015)

Veire tanben modificar

Articles connèxes modificar

Ligams extèrnes modificar