L'abat Dionís Catalan[grafia de verificar] (Denis Cathala en francés) (Castèlnòu d'Arri, 9 de mai de 1899 - Tolosa, 12 de mai de 1950) foguèt un celèbre espeleològ occitan, conegut mai que mai per sas descobèrtas espeleologicas e arqueologicas dins la Cauna de la Cauquilha.

Biografia modificar

Foguèt prèire a la diocèsi de Carcassona e en darrièr luòc rector de la parròquia de Castèlnòu d'Aude.

Activitats espeleologicas modificar

Foguèt president de la «Societat meridionala d'espeleologia e de preïstòria» de Tolosa. Estudièt la Cauna de Fontanet a Ornolac e Ussat dins lo País de Fois. Participèt a las primièras exploracions dins lo Gorg de la Hemna Mòrta, en Comenge, ont diguèt la messa a -250 m. Participèt tanben al plan topografic de la Cauna de Limosins, en Lengadòc. Son òbra principala foguèt sens dobte la descobèrta en 1948 del solièr inferior de la Cauna de la Cauquilha amb sas pesadas umanas e d'ors de las cavèrnas.

Òbras modificar

  • Catalan, D. (1949): Descobèrtas preïstoricas dins la cauna d'Aldèna (Erau) in Bulletin de la Societat meridionala d'espeleologia e de preïstòria (Tolosa), tòm LXXXIV, pp. 209-214. (fr)

Fonts e referéncias modificar

  • «Las grandas figuras desaparegudas de l'espeleologia francesa», dins «Spelunca (Especial Centenari de l'Espeleologia)», nº 31, julhet-setembre de 1988, p. 40. (fr)
  • Delanghe, Damien: «Medalhas e distincions», in «Les Cahiers du CDS» n° 12, mai de 2001. (fr)
  • Associacion dels ancians responsables de la federacion francesa d'espeleologia: In Memoriam. (fr)
  • Laurés, Maurici: «L'abat Dionís Catalan in Annals d'espeleologia» (París), 1950, fascicul 4, pp. 155-156 e in «Bulletin trimestral de la Societat espeleologica de França» (París), 1950, pp. 18-19. (fr)