Esmalensk

(Redirigit dempuèi Smolensk)

Esmalensk (bielorús: Смаленск; rus: Смоленск), es una vila de Russia, centre administratiu de l'Oblast de Smolensk, situada en riba de Dnièpre, a 360 km al sud oèst de Moscòu. En 2010 la vila comptava 326,861 abitants.

Esmalensk
Смаленск
Descobridor o inventaire
Data de descobèrta
Contrari
Color
Simbòl de quantitat
Simbòl d'unitat
Proprietat de
Fondador
Compren
Data de debuta
Data de fin
Precedit per
Seguit per
Coordenadas
Bandièra
Armas
Geografia fisica
Superfícia 166,35 km²
Geografia politica
País Bandièra: RussiaRussia
Oblast Oblast de Smolensk
Geografia umana
Populacion
(2010)
326,861 ab.
Autras informacions
http:

La vila fortificada del centre de Smolensk (amb sos barris) foguèt destruida mai d'un còp log de l'istòria per encausa de sa situacion sus la rotas de las invasions tant per Napoleon coma per Hitler. Uèi, Smolensk es coneguda per son activitat dins los sectors electronics, textils, agroalimentari, e de talha de diamants.

Istòria modificar

Esmalensk es citada pel primièr còp en 863. Sa posicion dins le Rus' de Kyiv long de la rota del comerci venent de mar Baltica cap a Constantinòble ne faguèt lèu una vila comerciala. Pus tard, las relacions comercialas s'estendiguèron tanben a la Liga Anseatica. Al sègle XII, Smolensk èra la capitala d'una principautat independenta e desvolopèt una activitat comerciala e culturala importanta, coma ne testimónian la vida d'Abraam de Smolensk e la cronica que ne foguèt tracha.

Esmalensk es una vila tradicionalament dins lo domeni linguistic e cultural bielorús. Foguèt pasmens russificada al long del s.XX.