Propan

component quimic

Lo propan es un alcan lineari de formula C3H8.

Es derivat d'autres produchs petrolièrs per de procediments de termoquimia de gas o de petròli. Es mai sovent utilizat coma font d'energia quimica per combustion dins los motors de combustion intèrna, barbacoas e caudièras.

Es mai sovent vendut a l'estat liquid, jos forma de GPL per exemple (es l'un dels sieus constituents màger). Un aditiu, l'etanetiòl, es utilizat coma odorant per signalar las pèrdas eventualas.

UtilizacionModificar

Lo propane es subretot utilizat coma combustible e carburant.

Dins l'industria, es tanben utilizat coma reactiu per:

  • la produccion de l'etilèn e del propèn al mejan del vapocracatge ;
  • dons la sintèsi del tetracloroetilèn e de tetraclorometan per clorolisi;
  • (dempuèi pauc) per sintetizar (per conversion catalizada sus zeolit) de benzèn, de toluèn e du xilèn[1] ;
  • (dempuèi pauc) en alternativa o complement a la fracturacion idraulica per la fracturacion e la stimulacion de ròca sèrva per n'extraire de gas natural (gas de scistre) segon un méthode développée par GasFrac[2], que seriá una solucion mai eficaçq, e mens consommatrite d'aiga[3].

Proprietats fisicoquimicasModificar

Lp propan es un gas mai dens que l'aire (1,5 fois) dins las condicions normalas de temperatura e de pression, forma donc de pòchas al sol dins una pèça emplida d'aire. Se descompausa a partir d'una tempertra superiora a 800 °C-780 °C.

La combustion del propan es mai pròpre qu'aquela de l'esséncia (mercé a son rapòrt H/C avantatjós), mas mai polluenta qu'aquela del metan o de l'idrogèn. La preséncia de ligams C-C crèa de rèstes organics en mai de l'aiga e del dioxid de carbòni. Aqueles produch fan la flama vesibla.

Produccion e sintèsiModificar

Lo propan es subretot eissit de la purificacion del gas natural o de la separacion dels gases de petròli liquefiats (propan e butan) venant de la distillacion del petròli brut[4],.

EcologiaModificar

La Tèrra ne libèra una megatona par an dns l'atmosfèra[5].

EconomiaModificar

Lo propan es utilizat dins de cistèrnas, aerianas o enterradas, e emplidas un o mai còp per an per de provesidors, nimenats lo propanièrs.


Nòtas e referénciasModificar

  1. , Ullmann's Encyclopedia of Industrial Chemistry, Hydrocarbons, Wiley-VCH Verlag,
  2. Portail de l'entreprise Gasfrac
  3. Brino, A. et Albany, N. (2011), New Waterless Fracking Method Avoids Pollution Problems, But Drillers Slow to Embrace It [PDF], Insideclimatenews.org., 5 p.
  4. La fabrication du fioul, sur FioulMarket.fr (consulté le 23 août 2012)
  5. Science et Vie, On sait ce que la Terre dégaze d’hydrocarbures, n 1098, mars 2009, p. 34.