Pèire Rogièr de Cabaret

Pèire Rogièr de Cabaret, èra un cavalièr occitan del sègle XIII. Al començament de la crosada dels albigeses partejava amb son faire Jordan de Cabaret la possession dins las Corbièras de tres dels castèls de Las Tors Cabaret, Flor d'Espina e Quertinhós. Venguèt puèi un cavalièr faidit.

Los quatres castèls de Las tors: Cabaret, Tor Regina, Flor d'espina e Quertinhós

Cabaret assostava una comunautat catara que s'i èra refugida. Al començament de la crosada dels albigeses, Pèire Rogièr assitèt Raimon Rogièr Trencavel al sètge de Carcassona, pasmens las condicions de rendicion de la vila li permetèron de servar sa libertat e de tornar a Cabaret[1]. Après l’anóncia de la mòrt de Raimon Rogièr Trencavel (10 de novembre de 1209), qu'èra demorat presonièr a Carcassona, puèi del refús de Pèire II d'Aragon de reconeisser Simon de Montfòrt, lo cap de crosada novèl, coma son vassal pour las vescomtats de Trencavel, de trebolaments agitèron la vescomtat de Carcassona e Pèire Rogièr capitèt de capturar Bouchard de Marly dins una emboscada[2]. Un autre cavalièr occitan, Giraud de Pepius, s'emparèt del castèl de Puègserguièr, chaplèt una part de la garnison de Montfòrt e eissorbèt l’autra part[3].

Bouchard de Marly foguèt gardat presonièr a Cabaret, e Montfòrt fauta de poder assètjar lo castèl ne bassaquèt los a l'entorns en mars de 1210[4]. Montfòrt se virèt alara cap a d'autres plaças fòrtas, prenguèt Fanjaus, e Bram. Dins aquesta darrièra vila, faguèt pròva d’una crueltat identica a la de Giraud de Pepieus, eissorbèt un centenat de presonièrs levat un qu'embornhèt e envièt aquesta tropa martirizada à Cabaret per fin de mòstrar sa determinacion[5].

Los senhors de Cabaret e de Tèrme s’èran sostenguts mutualament durant las diferentas accions militaras. Raimond de Termes aviá encontrat mantuns còps l'armada crosada quora operava a l'entorn de Cabaret en 1210. Al mes d’agost de 1210, Simon de Montfòrt metèt lo sètge davant Tèrme. Pèire Rogièr de Cabaret temptèt d’atacar lo camp dels crosats[6], mas o capitèt pas e lo castèl foguèt pres lo 22 de novembre de 1210[7].

Referéncias modificar

  1. Georges Bordonove, Ibid, p.141-2 et 147.
  2. Dominique Paladhile, Ibid, p.114.
  3. Dominique Paladhile, Ibid, p.116.
  4. Georges Bordonove, Ibid, p.182-3.
  5. Dominique Paladhile, Ibid, p.117-8.
  6. Dominique Paladhile, Ibid, p. 127
  7. Georges Bordonove, Ibid, p.197.