Nosautres (títol original en rus: Мы) es un roman de sciéncia ficcion satiric escrit en 1920 par l'autor rus Ievgenii Zamiatin. Lo roman foguèt publicat en rus a París en 1920, puèi en Union sovietica. Mas la publicacion del libre foguèt enebida en 1923. Victima de la censura staliniana, que criticava implicitament dins sos obratges de ficcion, Zamiatine s'exilièt a París en 1931. Lo roman foguèt traduit en occitan per Joan Ros e sortiguèt a las edicions Letra d'òc en 2017.

Nosautres
Мы (роман).jpg
AutorIevgenii Zamiatin
Genreroman de sciéncia ficcion
Version originala
TítolМы
Lengarus
EditorAvon (ca) Traduire Modifica el valor a Wikidata
ParucionParis (1920)
Version occitana
TraductorJoan Ros
EditorLetra d'Òc
ParucionTolosa 2017

Resumit modificar

Se tracta del jornal d'un òme del futur nomenat « D-503 ». Son trabalh consistís a fargar l'Intégral, una nau espaciala destinada a convertir las civilizacions extraterrèstras al bonur, que l'Estat unic pretend aver descobèrt. Durant lo roman, D-503 se maina que ven, malgrat el, de mai en mai trait per l'ancian monde caracterizat per la libertat, l'imprevisible e la precaritat del bonur.

Coma dins la màger part de las contrautopias (o distopias), l'Estat unic descrit dins lo roman es un Estat totalitari que pretend regir totas las activitats umanas (descritas amb precision dins la Taula de las oras) e far lo bonur de las gents al detriment de sas libertats individualas.