Municipi

(Redirigit dempuèi Municipalitats)

Un municipi (var. municipalitat) es una entitat locala basica de l'organizacion territoriola e l'element primari de participacion ciutadana en los afars publics. En la Roma antica, un municipi (municipium en latin) èra una ciutat liura governada per las siás pròprias segon los drets de ciutadanatge roman.

Aqueste modèl es pertinent ? Clicatz per ne veire d'autres.
Aqueste modèl es pertinent ? Clicatz per ne veire d'autres.
L'escritura d'aqueste article dèu èsser melhorada.
L’ortografia, la gramatica, lo vocabulari, la sintaxi o autres aspèctes lingüistics incorrèctes son de verificar. Podètz corregir o crear la discussion.
Municipis de la Val d'Aran.

Espanha modificar

En Espanha, una municipalitat es, segontes la Lei reguladora de las Basas del Regim Local, l'entitat locala basica de l'organizacion territoriala de l'Estat. La meteissa lei indica que la municipalitat a personalitat juridica e plea capacitat pel compliment de las siás fins e que los sieus elements son lo territòri, la populacion e l'organizacion.[1]

Val d'Aran modificar

Aran es dividit en nòu comunas dont la mai importanta es la capitala Vielha e Mijaran, amb 5 493 abitants en 2018.

Itàlia modificar

 
Corona pel títol de municipi (Itàlia)

Lo municipi (comune en italian), en l'ordenament juridic de la Republica Italiana, es una entitat locala territoriala autonòma previst per l'art. 114 de la Constitucion de la Republica Italiana. Pòt èsser subdividit en fraccions (frazione), lo que pòdon a lo sieu còp aver un limitat poder mercés a unas apposite assembladas electivas. Una municipalitat pòt de mai aver lo títol de vila. La disciplina generala es contenuda en lo decrèt legislatiu 18 d'agost de 2000, n. 267 e a coma organs politics lo conselh municipal, lo conselh municipal e lo cònsol.

Bibliografia modificar

  • (it) caretti Paolo e de siervo Ugo, Istituzioni di diritto pubblico, Torin, Giappichelli Editore, 1996.

Referéncias modificar

  1. (es) Institudo Nacional de Estdística, sus ine.es.