Dobrir lo menú principal

Lista dels presidents de Romania

lista d'un projècte Wikimèdia
Blason de Romania

Lo president es lo cap d'Estat de Romania. Segon la constitucion actuala, es elegit per la populacion per un mandat de 5 ans, en segond torn.

Romania venguèt una republica lo 1947 quand foguèt depausat lo rei Mihai Ièr.

Aquesta es la lista de caps d'Estat de Romania de 1947 fins a uèi.

Caps d'Estat de Romania 1947Modificar

Caps de la Republica Populara de Romania (1947 fins a 1965)Modificar

Periòde de govèrn Imatge President
30 de decembre de 1947 - 12 de junh de 1952   Constantin Parhon
12 de junh de 1952 - 7 de genièr de 1958   Petru Groza[1]
8 de genièr de 1958 - 21 de març de 1961   Ion Gheorghe Maurer
21 de març de 1961 - 19 de març de 1965   Gheorghe Gheorghiu-Dej

Caps de la Republica Socialista de Romania (1965 fins a 1989)Modificar

Periòde de govèrn Imatge President
24 de març de 1965 - 9 de decembre de 1967   Chivu Stoica
9 de decembre de 1967 - 22 de decembre de 1989   Nicolae Ceauşescu
(1èr President de Romania)[2]

Presidents de Romania dempuèi la revolucion de 1989Modificar

Periòde de govèrn Imatge President
22 de decembre de 1989 - 20 de mai de 1990   Ion Iliescu (1èr còp)[3]
20 de mai de 1990 - 17 de novembre de 1996   Ion Iliescu (2nd còp)[4]
17 de novembre de 1996 - 10 de decembre de 2000   Emil Constantinescu
17 de novembre de 1996 - 21 de decembre de 2004   Ion Iliescu (3en còp)
21 de decembre de 2004 - 20 d'abril de 2007   Traian Băsescu (1èr còp)
20 d'abril de 2007 - 23 de mai de 2007   Nicolae Văcăroiu (interin)[5]
23 de mai de 2007 - 10 de julhet de 2012   Traian Băsescu (2nd còp)[6]
10 de julhet - 27 d'agost de 2012   Cirin Antonescu[7]
27 d'agost de 2012 - 21 de decembre de 2014   Traian Băsescu (3en còp)[8]
21 de decembre de 2014 fins a uèi   Klaus Iohannis

NòtasModificar

  1. President de la Granda Assemblada Nacionala
  2. Ceauşescu adoptèt un regim comunista amb orientacion megalomana, que caiguèt amb la Revolucion Romanesa en decembre de 1989. Nicolae Ceauşescu e la siá femna Elena foguèron executats lo 25 de decembre de 1989
  3. President interin de Romania
  4. Elegit directament per la populacion
  5. Văcăroiu assumiguèt quand president Traian Băsescu foguèt suspendut de la carga
  6. Dempuèi referendum de l'acusacion, que sortèt negativa amb 74,48% dels vòtes, lo 23 de mai de 2007 tornèt èsser nomenat president.
  7. president del Senat, e president provisional durant brèva periòde
  8. assumiguèt la presidéncia por 3en còp aprèp la segonda suspension

Veire tanbenModificar