Dobrir lo menú principal

Lista dels presidents de Peró

lista d'un projècte Wikimèdia
Blason de Peró.

Lo president es lo cap d'Estat e de govèrn de Peró. Aquela es una lista dels presidents que jos aquel o un autre títol an exercit la magistratura suprèma de Peró al cors de la siá istòria republicana, dempuèi la siá independéncia, en 1821, fins a uèi.

Dempuèi 1821 que s'inícia la vida republicana, Peró foguèt governat per divèrses personatges que van dempuèi los militars que lutèron per l'independéncia, fins a personas de l'aristocracia, en passant per representants indigènas e de las minoritats etnicas del país.

L'istòria republicana de Peró es estada plena d'incidents, rebellions militaras, còps d'estat e de luchas civilas. Es pas estat una situacion rara, alavetz, qu'en determinat moment lo president de la Republica li aja calgut daissar un encargat a palai mentre anava acalorar un suslhèuament al dedins del país. O lo fach, tanben repetit, qu'existiscan dos -e quitament mai- de presidents en exercici al meteis temps.

Somari

Presidents entre 1821 e 1836Modificar

Confederacion Peró-BolíviaModificar

#
President
Començament de govèrn
Fin de govèrn
13 Andrés de Santa Cruz 1836 25 d'agost de 1838

Presidents dempuèi 1838Modificar

#
Imatge
President
Començament de govèrn
Fin de govèrn
19   Agustín Gamarra 25 d'agost de 1838 18 de novembre de 1841
20   Manuel Menéndez 18 de novembre de 1841 16 d'agost de 1842
21   Juan Crisóstomo Torrico 16 d'agost de 1842 17 d'octobre de 1842
22   Juan Francisco de Vidal[1] 17 d'octobre de 1842 15 de març de 1843
23   Justo Figuerola 15 de març de 1843 20 de març de 1843
24   Manuel Ignacio de Vivanco 20 de març de 1843 17 de junh de 1844
25   Domingo Nieto 20 de març de 1843 17 de febrièr de 1844
26   Ramón Castilla 17 de febrièr de 1844 10 d'agost de 1844
27   Domingo Elías 17 de junh de 1844 10 d'agost de 1844
'28   Manuel Menéndez 10 d'agost de 1844 11 d'agost de 1844
29   Justo Figuerola 11 d'agost de 1844 7 d'octobre de 1844
30   Manuel Menéndez 7 d'octobre de 1844 20 d'abril de 1845
31   Ramón Castilla 20 d'abril de 1845 20 d'abril de 1851
33   José Rufino Echenique 20 d'abril de 1851 5 de genièr de 1855
34   Ramón Castilla 5 de genièr de 1855 24 d'octobre de 1862
35   Miguel de San Román 24 d'octobre de 1862 3 d'abril de 1863
36   Ramón Castilla 3 d'abril de 1863 9 d'abril de 1863
37   Pedro Diez Canseco 3 d'abril de 1863 5 d'agost de 1863
38   Juan Antonio Pezet 5 d'agost de 1863 25 d'abril de 1865
39   Mariano Ignacio Prado 25 d'abril de 1865 24 de junh de 1865
40   Juan Antonio Pezet 24 de junh de 1865 8 de novembre de 1865
41   Pedro Diez Canseco 8 de novembre de 1865 28 de novembre de 1865
42   Mariano Ignacio Prado 28 de novembre de 1865 8 de genièr de 1868
-   Pedro Diez Canseco 8 de genièr de 1868 2 d'agost de 1868
43   José Balta 2 d'agost de 1868 22 de julhet de 1872
44   Tomás Gutiérrez 22 de julhet de 1872 26 de julhet de 1872
45   Francisco Diez Canseco 26 de julhet de 1872 26 de julhet de 1872
46   Mariano Herencia Zevallos 27 de julhet de 1872 2 d'agost de 1872
47   Manuel Pardo 2 d'agost de 1872 2 d'agost de 1876
48   Mariano Ignacio Prado 2 d'agost de 1876 23 de decembre de 1879
49   Nicolás de Piérola 23 de decembre de 1879 28 de novembre de 1881
50   Francisco García Calderón 12 de març de 1881 28 de setembre de 1881
52   Andrés Avelino Cáceres 6 de novembre de 1881 25 de decembre de 1882
51   Lizardo Montero Flores 28 de setembre de 1881 28 d'octobre de 1883
53   Miguel Iglesias Pino 1 d'abril de 1882 3 de decembre de 1885
54   Antonio Arenas 3 de decembre de 1885 5 de junh de 1886
55   Andrés Avelino Cáceres 5 de junh de 1886 10 d'agost de 1890
56   Remigio Morales Bermúdez 10 d'agost de 1890 1 d'abril de 1894
57   Justiniano Borgoño 1 d'abril de 1894 10 d'agost de 1894
58   Andrés Avelino Cáceres 10 d'agost de 1894 20 de març de 1895
59   Manuel Candamo 20 de març de 1895 8 de setembre de 1895
60   Nicolás de Piérola Villena 8 de setembre de 1895 8 de setembre de 1899
61   Eduardo López de Romaña 8 de setembre de 1899 8 de setembre de 1903
62   Manuel Candamo 8 de setembre de 1903 7 de mai de 1904
63   Serapio Calderón 7 de mai de 1904 24 de setembre de 1904
64   José Pardo y Barreda 24 de setembre de 1904 24 de setembre de 1908
65   Augusto B. Leguía y Salcedo 24 de setembre de 1908 24 de setembre de 1912
66   Guillermo Billinghurst 24 de setembre de 1912 4 de febrièr de 1914
67   Óscar Benavides 4 de febrièr de 1914 18 d'agost de 1915
68   José Pardo y Barreda 18 d'agost de 1915 4 de julhet de 1919
69   Augusto B. Leguía y Salcedo 4 de julhet de 1919 25 d'agost de 1930
70   Manuel María Ponce Brousset 25 d'agost de 1930 27 d'agost de 1930
71   Luis Miguel Sánchez Cerro 27 d'agost de 1930 1 de març de 1931
72   Ricardo Leoncio Elías Arias 1 de març de 1931 5 de març de 1931
73   Gustavo Jiménez 5 de març de 1931 11 de març de 1931
74   David Samanez Ocampo 11 de març de 1931 8 de decembre de 1931
75   Luis Miguel Sánchez Cerro 8 de decembre de 1931 30 d'abril de 1933
76   Óscar Benavides 30 d'abril de 1933 8 de decembre de 1939
77   Manuel Prado y Ugarteche 8 de decembre de 1939 28 de julhet de 1945
78   José Luis Bustamante y Rivero 28 de julhet de 1945 29 d'octobre de 1948
79   Manuel Odría 29 d'octobre de 1948 1 de junh de 1950
80   Zenón Noriega Agüero 1 de junh de 1950 28 de julhet de 1950
81   Manuel Odría 28 de julhet de 1950 28 de julhet de 1956
82   Manuel Prado y Ugarteche 28 de julhet de 1956 18 de julhet de 1962
83   Ricardo Pérez Godoy 18 de julhet de 1962 3 de març de 1963
84   Nicolás Lindley 3 de març de 1963 28 de julhet de 1963
85   Fernando Belaúnde Terry 28 de julhet de 1963 3 d'octobre de 1968
86   Juan Velasco Alvarado 3 d'octobre de 1968 30 d'agost de 1975
87   Francisco Morales Bermúdez 30 d'agost de 1975 28 de julhet de 1980
88   Fernando Belaúnde Terry 28 de julhet de 1980 28 de julhet de 1985
89   Alan García Pérez 28 de julhet de 1985 28 de julhet de 1990
90   Alberto Fujimori 28 de julhet de 1990 22 de novembre de 2000[2]
91   Valentín Paniagua Corazao 22 de novembre de 2000 28 de julhet de 2001[3]
92   Alejandro Toledo 28 de julhet de 2001 28 de julhet de 2006
93   Alan García Pérez 28 de julhet de 2006 28 de julhet de 2011
94   Ollanta Humala Tasso 28 de julhet de 2011 28 de julhet de 2016
95   Pedro Pablo Kuczynski Godard 28 de julhet de 2016 23 de març de 2018
96   Martín Vizcarra 23 de març de 2018 uèi

NòtasModificar

  1. Aprèp lo còp d'Estat contra Francisco Vidal n'existís pas un govèrn central. Qualques generals se proclamèron presidents en tot lo país.
  2. Alberto Fujimori anoncièt sa renóncia lo 19 de novembre de 2000. Malgrat aiçò lo congrès peruan pas acceptèt e lo 22 de novembre de 2000 foguèt declarat sa impeachment.
  3. Paniagua assumiguèt lo poder aquand Fujimori e lo vicepresident sufriguèron impeachment