Kyiiv

la capitala e la vila mai granda d’Ucraïna
(Redirigit dempuèi Kiev)

Kyiiv o Kiev[1] (en ucraïnian Київ, Kyiiv [ˈkɪjiw]; en rus Киев, Kiev) es la capitala e vila mai granda d’Ucraïna. Se situa dins la part centre-nòrd del país, còsta lo riu Dnièpre. En julh de 2013 la ciutat comptava oficialament 2.847.200 abitants, e mai se d'autres nombres mai importants son estats avançats.

Kyiiv
Київ
Descobridor o inventaire
Data de descobèrta
Contrari
Color
Simbòl de quantitat
Simbòl d'unitat
Proprietat de
Fondador
Compren
Data de debuta
Data de fin
Precedit per
Seguit per
Coordenadas
.
Bandièra
Armas
Geografia fisica
Coordenadas 50° 27′ 13″ N, 30° 30′ 59″ E
Superfícia 839 km²
Geografia politica

País Bandièra: UcraïnaUcraïna
óblast Óblast de Kyiv
Geografia umana
Populacion
(2015)
2,900,920 ab.
Autras informacions
http:

Kyiiv es un centre important per çò qu’es de l’industria, de las sciéncias e tanben de la cultura per l'Euròpa de l'èst.

La data exacta de sa fondacion demòra descobeguda. Las recercas arqueologicas fan pensar que Kyiiv venguèt una vila a la fin del sègle ix. Kyiiv foguèt la capitala de Rutènia, de la principautat de Kyiiv, del grand ducat de Rutènia, de la Republica populara ucraïniana, de l’Estat ucraïnian e de la Republica socialista sovietica d'Ucraïna. Kyiiv foguèt tanben lo centre administratiu de la voïvodia de Kyiiv, del governament de Kyiiv, del districte general de Kyiiv pendent la Segonda Guèrra mondiala e de l'óblast de Kyiiv.

La vila es un dels pus ancians centres de l'Euròpa de l'Èst e del cristianisme. La catedrala de Santa Sofia e la Laura de las baumas de Kyiiv son marcadas a la lista del patrimòni mondial.

Division administrativa modificar

La vila de Kyiiv es devesida en raions (en ucraïnian: район, valent a dire districtes o arrondiments, division tanben emplegada dins las províncias o oblasts). La capitala ucraïniana ten 10 raions:

Nòtas e referéncias modificar

  1.  Preconizacions del Conselh de la Lenga Occitana. clo-occitan.com, p. 127.