Homiel

(Redirigit dempuèi Gomel)

Homiel (en bielorús Гомель) o Gomel (en rus Гомель) es un vila de Bielorussia e e lo centre administratiu de la region (voblast) de Homiel. Sa populacion èra de 535229 abitants[1] en 2017, çò que ne fasiá la segonda vila de l'estat.

Homiel
Гомель
Descobridor o inventaire
Data de descobèrta
Contrari
Color
Simbòl de quantitat
Simbòl d'unitat
Proprietat de
Fondador
Compren
Data de debuta
Data de fin
Precedit per
Seguit per
Coordenadas
Geografia fisica
Coordenadas 52° 25′ 01″ N, 30° 58′ 59″ E
Geografia politica
País Bandièra: BielorussiaBielorussia
voblast Voblast de Homiel
Geografia umana
Populacion
(2017)
535 229 ab.
Autras informacions
http:

Geografia modificar

Homiel es situada a 282 km al sud-èst de Miensk, près de las frontièras amb Ucraïna e Russia. La vila es asagada pel riu Soj, que se trai dins Dnièpre ua cinquantena de quilomètres al sud.

Istòria modificar

 
Lo teatre regional

La data exacta de la fondacion de Homiel es desconeguda, mas es mencionada pel primièr còp fois en 1142, dins una cronica. Aquesta data es generalament considerada coma la data de creacion. Las ribas de l’autre costat de Soj èran ocupadas per una autra vila, Bielitsa.

Coma nombrosas vilas bielorussas, Homiel deguèt afrontar a l'Edat Mejana l’invasion tatara e las atacas de l'Òrda d'Aur, es pr'aquò que demandèt la proteccion del Grand Ducat de Lituània, per loqual foguèt annexada.

 
Le palais de Homiel

L’union del Grand Ducat amb lo reialme de Polonha en 1569 faguèt de Homiel una vila de las confinhas de la republica de las Doas Nacions.

En 1772, la part orientala de Bielorussia foguèt annexada a l’Empèri rus. La tsarina Catarina II de Russia faguèt don de la vila en 1775 a un de sos favorits, Piotr Alexandrovitch Roumiantsev, que recebèt tanben lo governament d’Ucraïna. Aqueste s’instalèt a Homiel e i faguèt bastir un palais e una catedrala, enrodats d’un vast pargue. Sa femna, Irina, contribuiguèt a la bona fama de son marit en fasent bastir un espital, un orfelinat e una escòla de musica per los enfants paures.

En 1854, Bielitsa foguèt annexada a Homiel, e n'es desenant un quartièr.

Durant l’estiu de 1903, una temptativa de pogrom fracassèt fàcia a la determinacion d’un grop d’autodefensa jusieu organizat per lo Bund. Dos-cents jusieus armats rebutèron los pogroms.

Pendant la Segonda Guèrra Mondiala, Homiel foguèt ocupada per l’Alemanha nazia del 19 d'agost de 1941 al 26 de novembre de 1943. Mai de la mitat de sa populacion jusieva periguèt pendent la guèrra. En 1941, en dos jorns, 2500 jusieus de Homiel internats dins un camp près de Monastyrek, foguèron fusilhats dins un valat anticarri près de Lechtchinec. La vila foguèt gaireben entièrament destrusida durant la guèrra.

En 1986, Homiel foguèt una de las primièras vilas tocadas per la nívol radioactiva provocada per la catastròfa de Chornobil. La vila demòra una de las mai irradiadas d’Euròpa e sa populacion foguèt pas jamai evacuada.

Referéncias modificar

  1. Estimacion oficiala de la populacion lo 1er de genièr de 2017, sur pop-stat.mashke.org.