Pirata : Diferéncia entre lei versions

Contengut suprimit Contengut apondut
Magioladitis (discussion | contribucions)
m →‎Piratas celèbres : Removed deleted template / all info is now in Wikidata, removed: {{Ligam AdQ|es}} using AWB (10903)
Jiròni (discussion | contribucions)
Cap resum de modificació
Linha 8 :
== Istoric ==
 
Un '''pirata''' es una persona que practica la [[piratariá]]. La '''piratariá''' es una practica, tan vièlha coma la navigacion, qu'a per tòca d'atacar una embarcacion per tal de ne raubar lo cargament, e de còps que i a lo batèu tot. Pr'aquò, los piratas se limitavan pas sonque als autres batèus mas d'unes còps atacavan las localitats de las còstas. Lo mot « pirata » es ligat a las accions en mar sens l'aval d'un estat sobeiran, contràriament als [[corsari]]s, qu'èran de capitanis d'embarcacion privada que trabalhavan per un estat. Pasmens la distincion entre los dos noms es tèuna e una persona coma [[Francis Drake]] percebut coma un corsari e doncas un patriòta en [[Anglatèrra]] es descrich coma un pirata dins lo mond espanhòl.
La piratariá maritima coneguèt son apogèu pendent lo [[sègle XVIII]] e puèi dapasset desapareguèt per encausa del poder en creis dels estats modèrnes dins totas las regions del mond.
Fòrça [[anarquistas]] s'inspirèron de la filosofia dels piratas que consistissiá a se desancorar de quin país que siá per tal de far sa vida mai liura.