Antòni Clet : Diferéncia entre lei versions

Contengut suprimit Contengut apondut
Jiròni (discussion | contribucions)
Cap resum de modificació
Cap resum de modificació
Linha 1 :
'''Antòni Clet''' (1705-1785) foguèt un escrivan e estampaire occitan.
'''Antòni Clet''' (1705-1785) foguèt l’ estampaire major del [[Lo Puèi de Velai|Puèi de Velai]] al [[sègle XVIII]], nomenat « estempaire del rei » en 1751. Estampèt una òbra de Mgr Lefranc de Pompignan, avèsque del Puèi que foguèt atacada per [[Voltaire]] (lo libre del filòsòf es a la bibliòteca de St Petersborg).
 
'''AntòniFoguèt Clet''' (1705-1785) foguèt l’ estampairel’estampaire major del [[Lo Puèi de Velai|Puèi de Velai]] al [[sègle XVIII]], nomenat « estempaireestampaire del rei » en [[1751]]. Estampèt una òbra de Mgr Lefranc de Pompignan, avèsque del Puèi que foguèt atacada per [[Voltaire]] (lo libre del filòsòf es a la bibliòteca de St Petersborg).
Foguèt tanben l’autor major en lenga del Puèi per lo [[sègle de las Luses|sègle de las lutz]] (un istòrian velaiés, Louis Portal escriguèt en 1903 :''il a écrit l’idiome du Puy dans sa pureté ''). Escriguèt fòrça òbras : nadals e peças de teatre mas solament tres fogueron conservadas, que dos en mescla de francès e d’òc : ''Monsieur Lambert'' (1757) e ''le Sermon manqué'' (1749, los titols èran plan en francés) <ref>Histoire du Velay de Francisque Mandet 1</ref> .
 
Foguèt tanben l’autor major en lenga del Puèi per lo [[sègle de las Luses|sègle de las lutz]] (un istòrian velaiés, Louis Portal escriguèt en 1903 : "''il a écrit l’idiome du Puy dans sa pureté ''"). Escriguèt fòrça òbras : (nadals e, peças de teatre) masque solament tres fogueron conservadas, quedoas dosdins enuna mescla de francèsfrancés e d’òc :d’occitan (''Monsieur Lambert'' (1757) e ''le Sermon manqué'' (1749,) - amb los titols èran plan en francés) <ref>Francisque Mandet, ''Histoire du Velay de Francisque Mandet 1''</ref> .
==Sas òbras==
''Monsieur Lambert'' conta las aventuras del cirurgíancirurgian e ancian sodard Lambert, que foguèt estat elegit cònsol del Puèi ete que voguètvolguèt « ranjar la canalha del Puèi », mas que i arriba pas.. . Aquesta peceta es un extraòdinariextraordinari testimòni sobre lo monde e la capitala del Velai al mièg del sègle 18. L’acte 1 es en òcoccitana àa 85 % (Friquètà, la filha de Lambert vòl que parlar Francèsfrancés). esEs lo capdòbracap d’òbra de Clet.
 
''Le Sermon manqué'' conta las aventuras de l’abat Vivier que foguèt invitat per dire lo Sermon al coventconvent de Vals mas davant que de montar en cadèira s’ensalvavas’ensalvèt per la fenestra. …VaiVai alara “ tombar las parets” de la vinha del père Guilhòt…Guilhòt. Es tanben un testimòni sobre lo país del Puèi, en aquel temps plantat de vinhas. …EsEs burlescaburlesc e curiòsamencuriosament mòderne. mòderna…
 
''Le Sermon manqué'' conta las aventuras de l’abat Vivier que foguèt invitat per dire lo Sermon al covent de Vals mas davant que de montar en cadèira s’ensalvava per la fenestra …Vai alara “ tombar las parets” de la vinha del père Guilhòt….Es tanben un testimòni sobre lo país del Puèi, en aquel temps plantat de vinhas …Es burlesca e curiòsamen mòderna…
Placa posada en la Santa-Estèla de 1923 sobre l'ostal-estamparia de A Clet
 
Las doas peças foguèron publicadas endins las annadas 1840 al Puèi per lo rèire de -petit-filh François-Marie Clet [1]. òm ditDison que forçasfòrces abitants del Puèi decoran las tiradas al sègle 19…Forças19…
Fòrças versions eranèran manescrichsmanescrichas :que Clet podiàpodiá pas estampar soas òbras : un estampaire del rei dubiáduviá èstre de “bona vida e religion”.
 
Escriguèt tanben una peça en francés, : ''Le Borgne'' (1770), una istoèraistòria de mosquetarias…mosquetaris.
 
Una placa en occitan foguèt estata posada sobre l’ostal-estamparia de Clet per la “Santa-Estèla” organisada al Puèi en 1923.
 
Dempuéi, l’estampaire e autor son plan oblidats.
 
==Referéncias==
<references />
{{ORDENA:Clet,Antòni}}
[[fr:Antoine Clet]]
{{datas|1705|1785}}
[[Categoria:Literatura occitana]]