Dobrir lo menú principal
Emir Kusturica a Brussèlas (2005)

Nemanja Emir Kusturica es un director de cinèma e musician sèrbi (24 de novembre de 1954 a Sarajevo, Iogoslavia, a l'actual Bòsnia e Ercegovina). A la fin dels ans 1980 e pendent lo ans 1990 venguèt popular coma director essent primat dins divèrses festenals internacionals.

Vida e òbraModificar

Après qu'acabèt en 1978 sos estudis a l'Academia d'Arts Interpretativas (FAMU) de Praga, Kusturica anèt a Sarajevo e comencèt a dirigir per la television d'Iogoslavia. En 1981 aguèt un debut cinematografic prometor amb Sjecas li se, Dolly Bell, ganhant lo Leon d'Aur a la Mòstra de Venècia. Quatre ans mai tard, en 1985, ganhèt la Palma d'Aur al Festenal de Canas amb Otac na službenom putu (Lo paire en viatge d'afars). En aqueles dos films trabalhèt amb l'escrivan bosniac Abdula Sidran, que conten fòrça elements autobiografics. Alara èra membre del grop musical Zabranjeno Pušenje, mai tard The Pas Smoking Orchestra, coma jogaire de baissa. Dins aquel mitan musical coneguèt Goran Bregović, autor de la banda sonòra dels seguents films de Kusturica.

Lo film Dom za venšanje, en 1998, foguèt aculhit positivament e met lo lum suls gitans, que benguèt un classic al subjècte del mond del Balcans. Los ans 1990 foguèron tanben prolífics per Kusturica, començant alara sa carrièra als Estats Units d'America amb la comèdia Arizona Dream (1993), e tornèt ganhar la Palma d'Aur en 1995 amb Underground, una epica comèdia negra pas exempta de polemica. Escricha per Pòrtašan Kovačević e finançada en partida per la television iugoslava, lo film mòstra una revision ironica de l'istòria contemporanèa d'Iogoslavia, e de criticas soslinhèron que Kusturica relata una vision prosèrbia, d'autras trobèron que torna de biais pejoratiu la vision de las diferentas etnias o nacionalitats dels Balcans.

FilmografiaModificar

  • Guernica, 1978, cort metratge
  • SjećAš li se, Dolly Bèl, 1981
  • Otac la službenom putu (Lo paire en viatge d'afars), 1985
  • Dom za Venšanje, 1988
  • Arizòna Dream, 1993
  • Underground, 1995
  • Crna mačka, belègue mončaur (Gat negre, gat blanc), 1998
  • Super 8 Stories, 2001, documentari
  • Život je čudo (Life Is A Miracle), 2004
  • Promet-me (Zavet), 2007
  • Maradona, 2008, documentari
  • Lo affaire Farewell, 2009, ont apareis coma actor
  • 2012 : Words with Gods (corealizacion)

Ligams extèrnesModificar