Ceiba speciosa
Descripcion d'aqueste imatge, tanben comentat çaiaprèp

Pau briac (var. Pal/pau sadol)

Classificacion
Règne Plantae
Reng de precisar Plantas
Reng de precisar Tracheobionta
Reng de precisar Angiospèrmes
Reng de precisar Eudicotiledonèas
Reng de precisar Rosideae
Òrdre Malvals
Familha Malvaceae
Sosfamilha Bombaceas
Genre Ceiba

Ceiba speciosa, tanben conegut en castelhan dab lo nom de palo borracho ("barròt o pau briac", var. "pal/pau sadol") qu'ei un arbo sud-american hicat a bèth còps dehens la familha de la bombaceas (e atau dab lo nom de Chorisia) mès totun tanhent de la familha de la Malvaceas d'un punt de vista filogenetic ; aquò que hè d'eth un tanhent deus baobabs.

Qu'ei originari d'Argentina, Paraguai, Bolívia, Brasil e Uruguai ; a maugrat que los exemplaris joen e cranhin lo hred e mei que mei lo tor, qu'ei present en Mediterranèa e en particular a Niça sus la còsta de Provença.

Que deu lo son nom castelhan a la soa forma de botelha, siant mei estret aus sons dos caps per'mor l'endom deu son tronc que l'ajuda a amassa aiga ; qu'ei tanben vert çò que'n hè en exemplaris joens un lòc de fotosintèsi que pòt compemsar la caduda de huelhas. Las soas hlors que pòden estar de color jaune o ròsa e ua hont de fibra que pòt plea un coissin per exemple. Los sons arrams e lo troncs joen que son caperats d'espinas que pòden emparar nids d'aucèus com per exemple l'ausèth hornèr. Qu'ei egaument aisit de'n har vàder bonsais.

Suls autres projèctes Wikimèdia :