Camin de Sant Jaume

(Redirigit dempuèi Camin romieu)

Lo Camin de Sant Jaume (var. Chamin de Sant Jaume, Camin de Sant Jacme) (en galèc: Caminho de Santiago; en castelhan: Camino de Santiago; en basco: Done Jakue bidea; en aragonés SLA: Camin de Sant Jaime; en aragonés GO: Camín de San Chaime; en francés: Chemin de Saint Jacques) es un ensems de rotas d'Euròpa Occidentala que lei romieus lei percorron (crestians catolics mai que mai) per arribar a la vila de Compostèla, en Galícia. Aquí fan un romavatge en onor de Sant Jaume.

Infotaula de geografia fisicaCamin de Sant Jaume
TipeCamin de pelegrinatge e caminòl de longa distància Modifica el valor a Wikidata
EponimSant Jacme lo Màger Modifica el valor a Wikidata
Localizacion
EstatEspanha, Portugal, França, Itàlia, Luxemborg, Belgica, Alemanha, Soïssa, Àustria, Polonha, Republica Chèca, Reialme Unit, Païses Basses, Eslovènia e Ongria Modifica el valor a Wikidata
Carte
Istòria
Primièra mencion escritasègle ix

Certaneis estapas dau Camin de Sant Jaume son vengudas de luòcs de raionament religiós e culturau, sustot en Occitània, en Aragon, au Bascoat, en Espanha e en Galícia.

Mentre que lo percorrián fòrça a l'Edat Mejana, l'oblidèron un pauc puei mai a l'ora d'ara lei romieus li tornan donar una granda importància.

Segon Robèrt Lafont, lo Camin es un dei grands ais de circulacion que contribuisson a faire d'Occitània un espaci de relacions coerent dins l'istòria, amb una plaça essenciala entre la Peninsula Iberica e la rèsta d'Euròpa[1].

Dins la cultura populara, se ditz que de seguir la direccion de la Via Lactèa, dins lo cèu, de nuech, aquò mena a Compostèla. Aquò explica que la galaxia a recebut tanben lo nom de "Camin de Sant Jaume".

Los camins modificar

Los Camins de Sant Jaume son sus la Lista dau Patrimòni Mondiau de l'UNESCO.

Vejatz tanben modificar

Nòtas modificar

  1. LAFONT Robèrt (2003) Petita istòria europèa d’Occitània, coll. Istòria, Canet: Trabucaire.