Comunautat Economica Europèa

(Redirigit dempuèi CEE)

La Comunautat Economica Europèa (CEE) nasquèt, aprèp lo fracàs de la Comunautat Europèa de Defensa (CED) e lo succès de la Conferéncia de Messina, 1èr al 3 de junh de 1955, en seguida de la signatura del Tractat de Roma, lo 25 de març de 1957 al capitòli de Roma.

Istòria modificar

Amb la signatura del Tractat de Roma, los sièis païses crean doas comunautats novèlas que s'ajustan a la Comunautat Europèa del Carbon e de l'Acièr (CECA) :

La CEE aviá per mission de despassar l'apròchi sectorial (del carbon e de l'acièr) per espandir l'integracion a tot lo domeni economic per crear un mercat comun vertadièr e un raprochament economic dels Estats membres. Aquò passava per la liura circulacion de las personas (Convencion de Schengen), dels bens, dels capitals e dels servicis; per l'abolicion de las restriccions doanièras entre sos membres; per l'instauracion d'una Politica Agricòla Comuna (PAC), etc.

Daissava tanben ja entreveire una Union economica e monetària, qu'es uèi simbolizada per l'èuro.

Membres fondadors modificar

Los sièis païses signataires èran los membres de la CECA :

Membres actuals modificar

Vejatz Union Europèa

Institucions modificar

La CEE (atal coma l'EURATOM) dispausava de sas pròprias institucions :

  • la Comission : organ executiu supranacional. Serà fusionada en 1967 amb los executius de la CECA e de l'EURATOM en une comission unica, la Comission Europèa
  • un Conselh dels ministres : organ intergovernamental.
  • una Assemblada parlamentària comuna a las tres comunautats (CECA, CEE, EURATOM) qu'èra compausada de representants nacionals designats per lor Parlament. Basada a Estrasborg, aquesta assemblada vendrà pus tard lo Parlament Europèu.
  • una Cort de Justícia, basada a Luxemborg.

Totas aquestas institucions se tornan trobar uèi dins l'estructura de l'Union Europèa.

Dempuèi lo 1èr de novembre de 1993, la denominacion de Comunautat Europèa remplaça la de Comunautat economica europèa.

Cronologia de l'Union Europèa modificar

Ligams extèrnes modificar