Blanca de Castelha (nascuda lo 4 de març de 1188 a Paléncia, Castelha - mòrta lo 27 de novembre de 1252 a Melun), reina de França, es la filha d'Anfòns VIII de Castelha e d'Alienòr d'Anglatèrra, ela meteissa filha d'Alienòr d'Aquitània e d'Enric II d'Anglatèrra : es doncas la neboda del rei Joan sens Tèrra. Coma previst dins lo tractat del Goulet signat entre los reis de França e d'Anglatèrra aquel meteis an, es maridada a Port-Mort en 1200 al futur Loís VIII, filh de Felip August.

Miniatura de Blanca de Castelha
Coronament de Loís VIII e Blanca de Castelha
per Jean Fouquet (sègle XV)
Estatua de Blanca de Castelha dins la serie Reinas de França e Femnas illustras del jardin del Luxemborg.

Biografia modificar

Foguèt causida d'entre sas sòrres per sa grand Alienòr d'Aquitània qu'aviá alara 80 ans, que jutjava son caractèr coma correspondent mai a una reina de França.

Donèt al rei dotze enfants que de bessons e fòrça mascles al contrari dels reialmes precedents (important per la succession del reialme). Son jutjament e sa granda pietat ne faguèron una reina fòrça aimada. Sonque cinc dels enfants venguèron adultes, quatre moriguèron.

Regenta de França aprèp la mòrt de Loís VIII en 1226, deguèt far fàcia a de fòrtas contestacions mas trionfèt de las ligas formadas contra ela e lo poder reial. En 1229, amb lo Tractat de Meaux acabèt la Crosada dels Albigeses.

Prenguèt la seguida l'òbra reformatritz de Bernat de Claraval (†1153) e fondèt las abadiás.

Tanben governèt França quand son filh sant Loís s'anèt a las crosadas.

Retirada a Melun i moriguèt en 1252.

Bibliografia modificar