Óblast d'Arkhangelsk

L'Óblast d'Arkhangelsk (en rus:Арха́нгельская о́бласть, Arkhanguelskaïa oblast) es una division territoriala de Federacion de Russia, o óblast. L'óblast d'Arkhangelsk cobrís una superfícia de 589 913 km2. Comprend l'archipèla de Francés Josep, la Nòva Zembla e lo districte autonòm de Nenetsia e las illas de Solovetsky dins la mar Blanca. Sa populacion èra de 1 227 626 abitants al recensament de 2010.

Óblast d'Arkhangelsk
Архангельская область
Descobridor o inventaire
Data de descobèrta
Contrari
Color
Simbòl de quantitat
Simbòl d'unitat
Proprietat de
Fondador
Compren
Data de debuta
Data de fin
Precedit per
Seguit per
Coordenadas
Administracion
Estatut politic óblast
Capitala Arkhangelsk
Govèrn
- governador

Alexander Tsybulsky
Geografia
Superfícia 589 913 km²
Demografia
Populacion  (2016) 1 174 078 ab.
Densitat 2 ab./km²
Lengas rus
Autres
Fus orari UTC +3

La vila d'Arkhangelsk, amb una populacion de 348 716 abitants al recensaent de 2010, es lo centre administratiu de l'óblast. La segonda pus granda vila es Severodvinsk, qu'abriga Sevmash, lo principal chantièr naval de la marina russa. Entre las vilas pus pobladas e pus ancianas de l'óblast, òm tròba Kholmogory, Kargopol e Solvychegodsk; existís un cèrt nombre de monastèris ortodòxes russes, dont lo monastèri Antoniev Siysky e lo site del patrimòni mondial de las illas Solovetsky dins la mar Blanca.

Lo cosmodròm de Plesetsk es un de las tres basas espacialas de Russia (las doas autras essent Kapustin Yar dins l'óblast d'Astrakhan e Yasny dins l'óblast d'Orenbourg).