Lo ziran (chinés: 自然; pinyin: zìrán; Wade–Giles : tzu-jen; corean: 자연; Japanese: 自然 (じねん・しぜん, jinen shizen)) es un concèpte fondamental del taoïsme. Aiceste mot chinés es compausat de dos caractèrs : zi (自) "nas; se; dempuèi" e ran (然) "drèch, just; corrècte; atal". Ran es tanben utilizat coma un sufix que marca los advèrbis o los adjectius (a quicòm prèp equivalent de -ment en occitan). Dins la cultura e la simbolica chinesa, lo nas es utilizat coma metafòra per designar son ponch de vista.

Origina del concèpteModificar

Lo mot ziran foguèt bensai creat per Laozi dins lo Daodejing.

Es ligat al concèpte de wu wei e designa una vision essencialista del ligam entre l'òme e l'òrdre de l'univèrs (assimilat a la natura).

En chinés modèrne, en defòra de son sens filosofic, lo tèrme es plan utilizat:

- coma advèrbi: 自然 significa naturalament.

- coma adjectiu: 自然 significa aisat, natural, amb natural.

- coma substantiu: 自然 significa la natura.

Significacion del concèpteModificar

Lo concèpte filosofic significa un retorn a sa natura originala, a un comportament espontanèu e liure, confòrme a la natura umana e a la natura del mond. Es considerat coma un comportament essencial pels taoïstas.

Aquesta vision pòt semblar estranha o pauc familiara en defòra de China mas revèrta en partida, en Occident, d'elements de la pensada de Jean-Jacques Rousseau.

ReferénciasModificar

Pregadio, Fabrizio. ed. (2008). The Encyclopedia of Taoism. Routledge.