Lo forselon asiatic (Vespa velutina) es una espècia de forselon originària del sud-èst asiatic que s'espandiguèt en Euròpa aprèp son arribada accidentala en Occitània en 2004. Es un predator natural de las abelhas de mèl, es gaireben similara als forselons autoctòns que se ne pòt diferenciar sonque per una unica franja jauna e mai larga sus l'abdomèn. Es pas agressiu per las personas mas tua las abelhas de mèl e es un problèma aflaquissent l'apicultura en mai del Varroa destructor e del sindròme del despoblament dels brusques[1].

Origina modificar

Sud-èst asiatic: Índia, Indochina, China e illas de Java, Lombok e Hong Kong.

Sosespècias modificar

 
Vespa velutina nigrithorax - Tolosa

I a 7 sosespècias e 6 varietats, la varietat subtropicala introdusida en Euròpa dempuèi de França es la nigrithorax descricha en 1905[2][3].

Morfologia modificar

 
Nis de forselon asiatic dins un arbre

Un forselon obrièr mesura prèp 3 cm de long[4]. La varietat V. v. nigrithorax a lo torax negre e l'abdomèn amb un anèl jaune-iranjat amb un triangle negre. La reina fa 3,5 cm de long. Coma los autres forselons fa un nis a la prima de la textura del papièr (paper maché) fins a 80 cm de diamètre. Lo nis se fa normalament dins los arbres a qualques mètres de naut mas de còps que i a al nivèl de la tèrra o dins los edificis umans. Dins cada nis pòdon caber 2000 forselons[5].

Espècia invasiva modificar

 
Reparticion en França[6] .

venguèt una espècia invasiva en Occitània que benlèu arribèt dins lo cargament d'un vaissèl en 2004. Dempuèi aquela vèspa ataca las personas e las abelhas de mèl[7].

Referéncias modificar

  1. Modèl:Format ref http://www.agrodigital.com//PlArtStd.asp?CodArt=74796
  2. idem: mnhn
  3. Haxaire et al. (2006)
  4. mnhn |titre=Vespa velutina Lepeletier, 1836 site del Museum Nacional d'Istòria Naturala
  5. (fr)Gaspard NORRITO, Le frelon asiatique niche toujours plus au nord, Ouest-France, 29 avril 2010
  6. Répartition : site de l'INPN.
  7. (en)Tourists warned as Asian hornets terrorise French, The Telegraph, August 19, 2009

Ligams extèrnes modificar