Uc de la Bacalaria

Uc de la Bacalaria (... – ...) foguèt un trobador lemosin originari de La Bacalaria, prèp d'Usercha, la vila natala de Gaucelm Faidit. Segon la sieuna vida, èra un menestrelh que viatjava sens èstre plan conegut. Escriguèt cansos, tensos, una alba e un descort. Demòran d'el sièis cançons: una canso, una alba e quatre tensos (entre lo partimen e un torneyamen). L'autor de la sieuna vida lo definiguèt com cortés, abil e instruït.

Uc de la Bacalaria foguèt un trobador lemosin que fasiá torneyaments amb d'autres trobadors.

Uc participèt en un torneyamen a tres amb Savaric de Malleu e Gaucelm Faidit. [1]. Savaric lancèt aquest dilèma: se una senhora amb tres cortesans espia fizament als ulhs d'un d'eles, dòna la man a un autre e buta lo pè del tercer a qui mòstra lo vertadièr amor ? [2] La responsa d'Uc es qu'el cortesan qu'a la man ligada amb la senhora serà lo cortesan qu'aurà lo vertadièr amor, pr'amor qu'un agach fix d'una senhora benlèu no vòl pas dire res. [3].

Uc escriguèt un autre partimen amb Gaucelm e dos mai amb Bertran de Sant Felitz.

Tanben escriguèt una òbra erotica, Per grazir la bon' estrena, en la qual, com lo sieu contemporanèu Guiraut Riquier, vòl que l'alba arribe e non pas com los primièrs trobadors, que volián que non arribèsse pr'amor qu'avián paur del marit gelós. En aquela epòca los trobadors semblan aver desirat qu'aquest genre revisquèsse e Uc diguèt explicitament que voliá far l'alba un autre còp: voli far un alba amb un nou sòmi." [4]

La unenca canso d'Uc es Ses totz enjans e ses fals'entendensa.

ReferénciasModificar

  1. Markale, 98–99.
  2. Monson, 264–265.
  3. Monson, 264–265.
  4. Monson, 264–265.