Piauí
capitala
populacion (an)
Teresina
778 773 abitants (2005)
Governador Wellington Dias
Superfícia 250 934 km2
Populacion 3 006 885 (2005)
Densitat 11,27 ab./km2
Pagina oficiala http://www.pi.gov.br


Piauí es un estat de la Region Nòrd-est de Brasil. Es bordat per l'Ocean Atlantic al nòrd, e confronta los estats de Ceará e Pernambuco a l'èst, Bahia al sud-èst e al sud, Tocantins al sud-oèst, e Maranhão a l'oèst.

Sa superfícia totala (250 934 km2) es similara a la del Reialme Unit. Sa capitala es la vila de Teresina.

Istòria modificar

Geografia modificar

Relèu

Lo relèu de Piauí es constituit de planas costièras d'alluvion als marges del riu Parnaíba e dels seus afluents, al centre e al nord de l'Estat. Al long de les frontièras amb Ceará, Pernambuco e Bahia, dins las chapadas (plans nauts) de Ibiapaba e del Araripe, a l'èst, e de Tabatinga e Mangabeira al sud, se tròban las altituds pus nautas de l'estat, situadas a l'entorn dels 900 m. Entre aquestas zonas enauçadas e los cors dels rius que rajan a travèrs de l'estat (los principals: Parnaíba, Gurguéia, Fidalgo e Urubu Preto), se tròban de formacions planas, somesas a l'accion erosiva de las aigas.

clima

Lo clima es tropical, amb variacions de precipitacions en caduna de las diferentas regions. La region del sertão a un clima semiarid. Sul litoral l'umiditat es pus intensa, e lo nivèl de las pluèjas pòt despassar los 1000 mm annals.

Economia modificar

Venètz de demandar una traduccion de Piauí.

Creatz (exemple detalhat) la sospagina qu'assegurarà lo seguiment del processús de traduccion en clicant sus Projècte:Traduccion/Piauí.

Piauí es un dels estats pus paures de Brasil, e participa solament amb 0,5% del Produch interior brut del país. Los servicis representan mai de 60% del PIB, l'agricultura e l'elevatge representan 9,1% i l'industria 26,3% (donadas de 2002). Lo principal centre de comèrci de l'estat es la capitala, Teresina.

Los principals productes exportats son: cera vegetala (extracha de palmells), sòja (introduïda en l'estat en els anys 1990), robes, drupa d'anacard, crancs i altres crustacèus, i cuir. No hi ha moltes i variades indústries (els principals productes industrialitzats veuen d'altres regions). L'elevatge es extensiu, principalament per la consomacion intèrna. L'est i el sud de l'estat sofreixen amb les sequeras periòdiques del sertão brasiler, que afecten l'elevatge e l'agricultura, i produeixen l'exòde de personas cap a las autres regions e las grandas ciutats.

 
La vila de Teresina.

Lo torisme té algun potencial en el litoral (en el delta del riu Parnaíba, en la divisa amb l'estat de Maranhão) i en els Parcs Nacionals de Sete Cidades ("Set Ciutats") i de la Serra da Capivara, situats al sud de l'estat. Però aquests dos parcs nacionals sofreixen amb la falta d'accessos més fàcils que permetin un nombre significatiu de visitants. Així, el turisme representa poc per al PIB de l'estat. El Parc Nacional de la Serra da Capivara es també considerat un Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO per seves pintures rupestres.

Ligams extèrnes modificar