Ocean Pacific

ocean

L'ocean Pacific es la pus gròssa massa d'aiga del mond, cobrissent lo tèrç de la superficia terrèstra amb una aira de 179 700 000 km2. S'espandis de la Mar de Bering dins lo nòrd Artic, fins a las talvèras geladas de l'Antartida (Mar de Ross) al sud; lo Pacific atenh la seuna amplitud maximala èst-oèst a 5° de latitud nòrd a pauc près, ont s'espandis sus aperaquí 19 800 km, d'Indonesia fins a las còstas de Colómbia. Lo limit oèst de l'Ocean Pacific es sovent botat a l'Estrech de Malacca.

Infotaula de geografia fisicaOcean Pacific
Modifica el valor a Wikidata
TipeOcean e Mar Modifica el valor a Wikidata
Part deocean mondial Modifica el valor a Wikidata
Localizacion
ContinentAmerica, Asia, Oceania
Unitat administrativaaigas internacionalas Modifica el valor a Wikidata
Carte
Donadas
Prigondormaximum: 11 034 m
mejana: 4 280 m Modifica el valor a Wikidata
Punt mai basFòssa Challenger Modifica el valor a Wikidata
Superfícia161 760 000 km² Modifica el valor a Wikidata
Dimensions19 800 (amplada) km
Còsta de Vina del Mar, Chile

La prigondor mejana de l'ocean Pacific es de 4270 m amb lo punt mai pregond de la Tèrra, dins la fòssa de las Marianas a 10 911 m. Lo Pacific conten aperaquí 25 000 illas (mai que totes los autres oceans), que la màger part son situadas al sud de l'eqüator.

Al larg de las talvèras irregularas del Pacific, i a mantuna mar, que las pus grandas son: la Mar de Celèbes, la Mar del Coralh, la Mar de China, la Mar de Japon, la Mar de Sulu, la Mar Tasman, e la Mar Jauna. L'ocean Pacific es unit a l'ocean Indian par l'Estrech de Malacca a l'oèst, e a l'ocean Atlantic per l'Estrech de Magellan a l'èst.

L'explorator portugués Fernão de Magalhães a batejat aquel ocean coma Pacific; dins son viatge de l'Estrech de Magellan fins a las Filipinas, Magellan trapèt l'ocean tranquil. Mas lo Pacific es pas sempre suau, i a fòrça tifons e auragans dins las seunas illas, e dins las tèrras a l'entorn, e la preséncia de volcans nombrós e de tèrratremols frequents. Los tsunamis, deguts als tèrratremols submarins, an devastat mantuna illa e escobat de vilatges entièrs.