Maièna (aiga)

(Redirigit dempuèi Mayenne (riu))
Mayenne
Maièna e l'illa de Santa Apollònia près d'Entrammes.
Maièna e l'illa de Santa Apollònia près d'Entrammes.
Mayenne.png
Caracteristicas
Longor 202,3 km
Bacin 5 820 km2
Bacin collector Léger
Debit mejan 50 m3⋅s-1
Regim pluvial oceanic
Riu
Font Pè del mont des Avaloirs
 · Localizacion Lalacelle
 · Altitud 344 m
 · Coordenadas 48° 27′ 23″ N, 0° 07′ 55″ O
Confluéncia Maine
 · Localizacion Angieus
 · Altitud 17 m
 · Coordenadas 47° 29′ 34″ N, 0° 32′ 34″ O
Geografia
Païses traversats Bandièra de França França
Regions traversadas Normandia, Païses de Léger
Fonts : SANDRE:Modèl:Sandre, Géoportail, Banque Hydro

Maièna es una ribièra de l'oèst de França que se situa dins las doas regions dels païses de Léger - principalament - e Normandia, dins los tres departaments de Maine e Léger, Mayenne, Orne. Es un afluent constitutiu de Maine, doncas un sosafluent de Léger.

Geografia modificar

 
Maièna, entre le Lion d'Angers e Grez-Neuville.

De 202,3 km de longor[1], a la font jol som del mont des Avaloirs al luòcdit la Noë Foumagère, aperaquí 15 km a l'oèst d'Alençon, dins Orne sul territòri de la comuna de Lalacelle. Segon d'unes autors e lo Servici d'administracion nacionala de las donadas e referencials sus l'aiga, rejonh Sarta, amb laquala forma Maine, al nòrd d'Angieus , en Maine e Léger. Segon d'autres, recep Château-Gontier le nom local de Maine, coma l'atesta encara lo nom del vilatge de Montreuil-sur-Maine, e s'escampa amb aquel nom dins Léger a Bouchemaine, es a dire Bouche-Mayenne[2]. Le mot Mayenne apareis en mai en aval d'Angieus sus la mapa de l'estat-major del sègle XIXen.

 
Le jonhent de Maièna (en bas e a esquèrra) e de Sarta formant Maine, al nòrd d'Angieus.

Après sa naissença al pè del mont dels Avaloirs a 344 mètres d'altitud, Maièna raja d'èst en oèst fins a Sept-Forges, per préner una direccion nòrd-sud. Dintra en Maine e Léger près de La Jaille-Yvon, e recep lo fòrt afluent d'Oudon, en dessós du Lion-d'Angers. Al delà de Cantenay-Épinard, rejonh Sarta, grossida du Loir, e forma l'illa Saint-Aubin en amont d'Angieus. La reünion de las doas aigas dona naissença a Maine (prononciacion locala del nom Maièna) que passa a Angieus[2] e a Bouchemaine abans de s'escampar dins Léger a la Pointe.

  1. Modèl:Sandre
  2. 2,0 et 2,1 Charles-Constant Le Tellier, Instruction sur l'histoire de France tome 2, Le Prieur, Paris 1818.