Mar epicontinentala

Una mar epicontinentala es una partida d'ocean que cuerb una partida d'una plataforma continentala. Es donc caracterizada per un fons pauc prefond, sovent inferior a 200 m. Ansin, se comunica largament amb la superficia de l'ocean, l'influéncia oceanica i es en realitat relativament limitada. En particular, i a ges de corrent de prefondor e lei corrents marins de superficia son principalament dictats per lo regim dei vents dominants.

La Marga e la Mar dau Nòrd son dos exemples de mar epicontinentala.

Au nivèu geologic, una mar epicontinentala es generalament lo resultat de l'accion de l'aiga durant leis transgressions marinas e lei periòdes glaciaris. D'efiech, lei mecanismes d'erosion entraïnan lo cavament de certanei regions dau litorau que son alora aisament inondadas a la remontada dau nivèu generau de l'ocean mondiau. Per exemple, es lo cas de la Baia d'Hudson qu'es un bacin d'erosion glaciari que foguèt negat a la fin dau darrier periòde glaciari[1].

Liames intèrnes modificar

Bibliografia modificar

Nòtas e referéncias modificar

  1. (en) J. Zevenhuizen, « Surficial marine geology, southeastern Hudson Bay », Dalhousie University, Natural Resources Canada/ESS/Scientific and Technical Publishing Services, 1993.