Dobrir lo menú principal

Lista dels presidents de Colómbia

lista d'un projècte Wikimèdia
Bandièra del president de la Republica de Colómbia.

Segon la primièra constitucion de Colómbia, de 1821, lo president èra lo cap del govèrn, e la durada del mandat èra fins a sa mòrt. Amb la constitucion de 1886 la duracion del mandat venguèt de 6 ans, amb possibilitat illimitada de reeleccion, modificada en 1910 per 4 ans, sens possibilitat de reeleccion immediata. En cas de mòrt del president, lo Senat nomenava lo successor. La constitucion de 1886 foguèt remplaçada per la constitucion de 1991, l'actuala del país.

Vaquí la lista dels presidents de Colómbia e tanben de Grand Colómbia.

Somari

Presidents de la Republica de Grand Colómbia (1819-1831)Modificar

Presidents de la Republica de Nòva Granada (1831-1858)Modificar

Presidents de la Confederacion Granadina (1858-1863)Modificar

  • Confederacion Granadina •  
No. President Començament Final Partit Eleccion Vice-president President en lo poder[1] President en rebellion
1   Mariano
Ospina Rodríguez

(18051885)
[2]
1 d'abril de 1857 1 d'abril de 1861 Partido Conservador Colombiano (Eleccion presidenciala en Colombia, 1857) [3] Juan José Nieto Gil
(25 de genièr de 186118 de julhet de 1861)
2   Bartolomé
Calvo Díaz

(18151889)
[4]
1 d'abril de 1861 18 de julhet de 1861 Partido Conservador Colombiano 1
(Eleccion presidenciala en Colombia, 1861)
[3]
3   Tomás Cipriano
de Mosquera y Arboleda

(17981878)
[5]
18 de julhet de 1861 4 de febrièr de 1863 Partido Liberal de Colombia [3] Andrés Cerón Serrano
(Febrièr 1862Febrièr de 1862)
Julio Arboleda Pombo
(10 de julhet de 186118 de julhet de 1861)
Ignacio Gutiérrez Vergara
(18 de julhet de 186118 de genièr de 1862)
Leonardo Canal González
(18 de julhet de 18616 de novembre de 1862)
Manuel del Río y de Narváez
(6 de novembre de 186213 de genièr de 1863)

Presidents dels Estats Units de Colómbia (1863-1886)Modificar

  • Estats Units de Colómbia •  
No. President Començament del govèrn Final del govèrn Partit Periòde Vice-president Presidents en el poder
1   Tomás Cipriano
de Mosquera y Arboleda

(17981878)
[5]
14 de mai de 1863 1 d'abril de 1864 Partido Liberal
(Radical)
(eleccion presidenciala en Colómbia, 1860) Juan Agustín de Uricoechea y Rocha
(29 de genièr de 186428 de febrièr de 1864)
2   Manuel
Murillo Toro

(18161880)
[6]
1 d'abril de 1864 1 d'abril de 1866 Partido Liberal
(Radical)
1
(eleccion presidenciala en Colómbia, 1864)
3   Tomás Cipriano
de Mosquera y Arboleda

(17981878)
[5]
1 d'abril de 1866 23 de mai de 1867 Partido Liberal
(Moderat)
2
(eleccion presidenciala en Colómbia, 1866)
José María Rojas Garrido
(1 d'abril de 186622 de mai de 1866)
4   Santos Acosta Castillo
(18281901)
[7]
23 de mai de 1867 1 d'abril de 1868 Partido Liberal
(Radical)
5   Santos
Gutiérrez Prieto

(18201872)
[8]
1 d'abril de 1868 1 d'abril de 1870 Partido Liberal
(Radical)
3
(eleccion presidenciala en Colómbia, 1868)
Salvador Camacho Roldán
(21 de decembre de 18682 de genièr de 1869)
6   Eustorgio
Salgar Moreno

(1831–1885)
[9]
1 d'abril de 1870 1 d'abril de 1872 Partido Liberal
(Radical)
4
(eleccion presidenciala en Colómbia, 1870)
7   Manuel
Murillo Toro

(1816–1880)
[10]
1 d'abril de 1872 1 d'abril de 1874 Partido Liberal
(Radical)
5
(eleccion presidenciala en Colómbia, 1872)
8   Santiago
Pérez de Manosalbas

(1830–1900)
[11]
1 d'abril de 1874 1 d'abril de 1876 Partido Liberal
(Radical)
6
(eleccion presidenciala en Colómbia, 1874)
9   Aquileo
Parra Gómez

(18251900)
[12]
1 d'abril de 1876 1 d'abril de 1878 Partido Liberal
(Radical)
7
(eleccion presidenciala en Colómbia, 1876)
José Sergio Camargo Pinzón
(19 de mai de 187714 d'agost de 1877)
Manuel María Ramírez Fortoul
(22 de decembre de 187724 de decembre de 1877)
10   Julián
Trujillo Largacha

(18281883)
[13]
1 d'abril de 1878 1 d'abril de 1880 Partido Liberal
(Radical)
8
(eleccion presidenciala en Colómbia, 1878)
11   Rafael Núñez Moledo
(1825–1894)
[14]
1 d'abril de 1880 1 d'abril de 1882 Partido Liberal
(independent)
9
(eleccion presidenciala en Colómbia, 1880)
12   Francisco Javier
Zaldúa y Racines

(18111882)
[15]
1 d'abril de 1882 21 de decembre de 1882 Partido Liberal
(independent)
10
(eleccion presidenciala en Colómbia, 1882)
13   José Eusebio
Otálora Martínez

(18261884)
[16]
21 de decembre de 1882 1 d'abril de 1884 Partido Liberal
(independent)
Clímaco Calderón Reyes
(21 de decembre de 188222 de decembre de 1882)
14   Rafael Núñez Moledo
(18251894)
[14]
1 d'abril de 1884 1 d'abril de 1886 Partido Liberal
(independent)
11
(eleccion presidenciala en Colómbia, 1884)
Ezequiel Hurtado Hurtado
(1 d'abril de 188411 d'agost de 1884)
José María Campo Serrano
(1 d'abril de 18867 d'agost de 1886)

Presidents de la Republica de Colómbia (1886 fins a uèi)Modificar

Periòde de govèrn Imatge Nom Partit
1 d'abril de 1886 - 6 de genièr de 1887   José María Campo Serrano Partido Nacional de Colombia[17]/Liberal Independiente[18][19]
7 de genièr de 1887 - 4 de junh de 1887   Eliseo Payán Partido Liberal de Colombia
4 de junh de 1887 - 7 d'agost de 1888   Rafael Wenceslao Núñez (3en còp) Partido Nacional de Colombia
7 d'agost de 1888 - 7 d'agost de 1892   Carlos Holguín Mallarino Partido Nacional de Colombia
7 d'agost de 1892   Rafael Núñez Moledo (4en còp) Partido Nacional de Colombia
7 d'agost de 1892 - 7 d'agost de 1898   Miguel Antonio Caro Partido Nacional de Colombia
7 d'agost de 1898 - 31 de julhet de 1900   Manuel Antonio Sanclemente Partido Nacional de Colombia
31 de julhet de 1900 - 7 d'agost de 1904   José Manuel Marroquín[20] Partido Conservador Colombiano
7 d'agost de 1904 - 9 de junh de 1909   Rafael Reyes Partido Conservador Colombiano
9 de març de 1908 - 14 d'abril de 1908   Diego Euclides de Angulo Lemos Partido Conservador Colombiano
9 de junh de 1909 - 4 d'agost de 1909   Jorge Holguín Partido Conservador Colombiano
4 d'agost de 1909 - 7 d'agost de 1910   Ramón González Valencia Partido Conservador Colombiano
7 d'agost de 1910 - 7 d'agost de 1914   Carlos Eugenio Restrepo Unión Republicana
7 d'agost de 1914 - 7 d'agost de 1918   José Vicente Concha[21] Partido Conservador Colombiano
7 d'agost de 1918 - 11 de novembre de 1921   Marco Fidel Suárez Partido Conservador Colombiano
11 de novembre de 1921 - 7 d'agost de 1922   Jorge Holguín Partido Conservador Colombiano
7 d'agost de 1922 - 7 d'agost de 1926   Pedro Nel Ospina Partido Conservador Colombiano
7 d'agost de 1926 - 7 d'agost de 1930   Miguel Abadía Méndez Partido Conservador Colombiano
7 d'agost de 1930 - 7 d'agost de 1934   Enrique Olaya Herrera Partido Liberal de Colombia
7 d'agost de 1934 - 7 d'agost de 1938   Alfonso López Pumarejo (1èr còp) Partido Liberal de Colombia
7 d'agost de 1938 - 7 d'agost de 1942   Eduardo Santos Montejo Partido Liberal de Colombia
7 d'agost de 1942 - 7 d'agost de 1945   Alfonso López Pumarejo (2nd còp) Partido Liberal de Colombia
7 d'agost de 1945 - 7 d'agost de 1946 Alberto Lleras Camargo (1èr còp) Partido Liberal de Colombia
7 d'agost de 1946 - 7 d'agost de 1950   Mariano Ospina Pérez Partido Conservador Colombiano
7 d'agost de 1950 - 5 de novembre de 1951   Laureano Gómez Castro Partido Conservador Colombiano
5 de novembre de 1951 - 13 de junh de 1953 Roberto Urdaneta Arbeláez Partido Conservador Colombiano
13 de junh de 1953 - 10 de mai de 1957   Gral. Gustavo Rojas Pinilla militar
10 de mai de 1957 - 7 d'agost de 1958 Junta militar:
- Gabriel París Gordillo
- Deogracias Fonseca Espinosa
- Rafael Navas Pardo
- Rubén Piedrahita Arango
- Luis Ernesto Ordóñez Castillo
militar
7 d'agost de 1958 -
7 d'agost de 1962
Alberto Lleras Camargo (2nd còp) Partido Liberal de Colombia - Frente Nacional
7 d'agost de 1962 -
7 d'agost de 1966
Guillermo León Valencia Partido Conservador Colombiano - Frente Nacional
7 d'agost de 1966 -
7 d'agost de 1970
  Carlos Lleras Restrepo Partido Liberal de Colombia - Frente Nacional
7 d'agost de 1970 -
7 d'agost de 1974
  Misael Pastrana Borrero Partido Conservador Colombiano - Frente Nacional
7 d'agost de 1974 -
7 d'agost de 1978
  Alfonso López Michelsen Partido Liberal de Colombia
7 d'agost de 1978 -
7 d'agost de 1982
  Julio César Turbay Ayala Partido Liberal de Colombia
7 d'agost de 1982 -
7 d'agost de 1986
  Belisario Betancur Cuartas Partido Conservador Colombiano
7 d'agost de 1986 -
7 d'agost de 1990
  Virgilio Barco Vargas Partido Liberal de Colombia
7 d'agost de 1990 -
7 d'agost de 1994
  César Gaviria Trujillo Partido Liberal de Colombia
7 d'agost de 1994 -
7 d'agost de 1998
Ernesto Samper Pizano Partido Liberal de Colombia
7 d'agost de 1998 -
7 d'agost de 2002
  Andrés Pastrana Arango Partido Conservador Colombiano
7 d'agost de 2002 -
7 d'agost de 2010
  Álvaro Uribe Vélez Primero Colombia
7 d'agost de 2010 -
uèi
  Juan Manuel Santos Calderón Partido Social de Unidad Nacional

Nòtas e referénciasModificar

  1. Nòta: Periòde en qu'un vice-president o president interin exercís lo poder.
  2. ( lenga pas reconeguda : hispaniana) « "Mariano Ospina Rodríguez" »
  3. 3,0 3,1 et 3,2 La constitucion de 1858 aboliguèt la carga de vice-president.
  4. (es) wsp.presidencia.gov.co, « Biografia de Tomás Cipriano de Mosquera » (consultat en 15 de novembre 2012)
  5. 5,0 5,1 et 5,2 (es) wsp.presidencia.gov.co, « Biografia de Tomás Cipriano de Mosquera » (consultat en 15 de novembre 2012)
  6. (es) wsp.presidencia.gov.co, « Biografia de Manuel Murillo Toro » (consultat en 15 de novembre 2012)
  7. (es) wsp.presidencia.gov.co, « Biografia de Santos Acosta Castillo » (consultat en 15 de novembre 2012)
  8. (es) wsp.presidencia.gov.co, « Biografia de Santos Gutiérrez Prieto » (consultat en 15 de novembre 2012)
  9. (es) wsp.presidencia.gov.co, « Biografia de Eustorgio Salgar Moreno » (consultat en 15 de novembre 2012)
  10. (es) wsp.presidencia.gov.co, « Biografia de Manuel Murillo Toro » (consultat en 15 de novembre 2012)
  11. (es) wsp.presidencia.gov.co, « Biografia de Santiago Pérez de Manosalbas » (consultat en 15 di novembr] 2012)
  12. (es) wsp.presidencia.gov.co, « Biografia de Santiago Aquileo Parra Gómez » (consultat en 15 de novembre 2012)
  13. (es) wsp.presidencia.gov.co, « Biografia de Julián Trujillo Largacha » (consultat en 15 de novembre 2012)
  14. 14,0 et 14,1 (es) wsp.presidencia.gov.co, « Biografia de Rafael Núñez Moledo » (consultat en 15 de novembre 2012)
  15. (es) wsp.presidencia.gov.co, « Biografia de Francisco Javier Zaldúa y Racines » (consultat en 15 de novembre 2012)
  16. (es) wsp.presidencia.gov.co, « Biografia de José Eusebio Otálora Martínez » (consultat en 15 de novembre de 2012)
  17. HERRERA SOTO Roberto, La humareda una Batalla Pírrica que favorecio a la Regeneración, en: Boletín de Historia y Antigüedades, Volumen XCVIII No 853, decembre 2011
  18. (es) « Investigaciones sobre la Constitución » (consultat en 18 de julhet de 2009)
  19. (es) « José María Campo Serrano » (consultat en 18 de julhet de 2009)
  20. Durant son mandat, Panamà devenèt independent.
  21. Primièr president eligit dal poble

Vejatz tanbenModificar