Le Busca es un quartièr de Tolosa, situat entre le Canal de las Duas Mars, e le Jardin de las Plantas.

Le nom del quartièr ven de l'ancian castèl, qu'èra situat sus la plaça Henry-Russel. La familha de Busca i possediá una bòria. Èra alara le Barri del Salzat. Aprèp de vicissituds, le domeni agricòla venguèt al sègle XIX al sénher Daran aïnat, que protestava contra l'establiment de las escorsièras (Actuala Avenguda Crampel) que separava la sia proprietat, e plaçava l'autreg a qualques mètres de las fenèstras del castèl.

En 1841, le canal desbordèc, e le domeni del Busca patiguèt un grand damatge, èra alara la proprietat del marqués de Castelana. Es una dels mès bèls ostals de plasença de la banlèga Tolosenca, amb una bèla andana de pibols (carrièr Edouard-Branly), jardin, bosquet a l'anglesa, cabinets chinés, giscles d'aiga, iranjariá, pont sus besals, ...

En seguida, le domeni fosquèc trocejat e lotejat, una partida ven a la vila, e ven domeni public, l'autre fosquèc aquesa per de promotors privats. Le castèl jutjat malaisit fosquèc deroït en 1859.

Al començament del sègle XX, doas balòchas se succediguèron, l'una sus la plaça del Busca, l'autre sus la plaça de la Graveta (Henri-Russel):

«De bièro, de clareto,
E de bouno piqueto
De l'an de la Coumeto
Boudiou ! que vaou m'en embuca
Per la Balôcho del Busca»[1]

L'Anric del Busca (1904)

Monuments modificar

Nòtas e referéncias modificar

  1. grafia d'origina