Jack Kerouac (nascut Jean-Louis Lebris de Kérouac en 1922, mòrt en 1969) foguèt un escrivan nòrd-american de la generacion Beat.

Jack Kerouac
Kerouac by Palumbo.jpg
Nom de naissença(fr) Jean-Louis Lebris de Kérouac Modifica el valor a Wikidata
Naissença12 de març de 1922, Lowell, Massachusetts, Bandièra dels Estats Units Estats Units
Decès20 d'octobre de 1969, St. Petersborg, Florida
Occupacionescrivan

Biografia modificar

Lo sieu nom vertadièr èra Jean-Louis Lebris de Kérouac, descendent de canadians francofòns. Aprenguèt pas a parlar anglés fins a sièis ans. Jack Kerouac destaquèt lèu coma esportista en practicant fotbòl american, obtenguèt una borsa per l'Universitat de Columbia de Nòva York. Malgrat aiçò, una lesion a la camba e una baralha amb lo sieu entrenador frustrèron la siá carrièra, que rason se va per ingressar a la marina mercant. Quand èra dins tèrra escriviá constantament.

S'installèt dins la vila de Nòva York, ont coneguèt los autres membres de la Generacion Beat, coma Allen Ginsberg, Neal Cassady e William S. Burroughs.

Passèt de divèrses ans a ensajar de trobar un quite estil, que nomenèt fin finala pròsa espontanèa o "kickwriting". Quand li demandavan la siá opinion sus l' escritura, s'esforçava pas a far de diferéncias entre la pròsa e la poesia. Sosteniá que las siás idèas s'aplicavan tan al un coma l'autre genre, l'espontaneïtat coma metòde traspassava los limits de las formas de l'escritura. Li agradava de dire que quand trabalhava en un roman cada paragraf èra un poèma dins d'un tèxt estendut que surava en la mar de la lenga anglesa.

La reputacion li provèt pas doncas que Kerouac, timid, aviá la costum de se presentar begut a las entrevistas per veire d'explicar la mística dels romans qu'aviá escrich fòrça ans enrè e que degun aviá pas gausat publicar.

Moriguèt a 47 ans a causa d'un vessament intèrne, produch d'una cirrosi.

Suls autres projèctes Wikimèdia :