Jòrgi Paquimeres (1242 - vèrs 1310) foguèt un teologian e un istorian bizantin. Personalitat intellectuala majora de la fin dau sègle XIII e dau començament dau sègle XIV, es una fònt importanta d'informacions sus lei rèines de Miquèu VIII Paleòleg (1258-1282) e d'Andronic II Paleòleg (1282-1328).

Miniatura medievala representant Jòrgi Paquimeres.

Nasquèt a Nicèa onte sa familha s'èra installada après la presa de Constantinòple per lei Crosats en 1204. Intrat au sen dau clergat, venguèt s'installar dins la capitala après sa reconquista en 1261 per l'emperaire Miquèu VIII. Interessat per lei questions religiosas dau periòde, escriguèt tanben una istòria politica de l'Empèri (Lei Relacions Istoricas) que va de la naissença d'Andronic II en 1259 a la retirada dei darrierei companhiás de mercenaris catalans en 1308.

En fòra dei Relacions, foguèt tanben l'autor dau Quadrivium qu'èra una compilacion dei coneissenças en aritmetica, en musica, en geometria e en astronomia. Escriguèt egalament plusors tractats de filosofia, de retorica, de matematicas e de drech.

Liames intèrnes modificar

Bibliografia modificar

Nòtas e referéncias modificar