L'hawaiian (nom autoctòn: ʻōlelo Hawaiʻi) es una lenga austronesiana parlada a las illas Hawaii. Fa part del grop polinesian oriental e es una lenga qu'aperten al sosgrop marquesic que son nuclèu se tròba a las illas Marquesas. L'hawaiian proven d'aquel nuclèu marquesan.

Infotaula de lengaHawaiian
‘Ōlelo Hawai‘i — ’Olelo Hawai’i Modifica el valor a Wikidata
Locutors24 000
Classificacion lingüisticaHawaiian
Estatut oficial
Oficial deBandièra de Hawaii Hawaii
Còdis lingüistics
ISO 639-2haw
ISO 639-3haw
Ethnologuehaw Modifica el valor a Wikidata
Glottologhawa1245 Modifica el valor a Wikidata
Linguasphere39-CAQ-e Modifica el valor a Wikidata
UNESCO712 Modifica el valor a Wikidata
IETFhaw Modifica el valor a Wikidata
Endangered125 Modifica el valor a Wikidata
Mòstra
Article primièr de la Declaracion dels dreches de l'òme en hawaiian:

Hānau kū'oko'a ‘ia nā kānaka apau loa, a ua kau like ka hanohano a me nā pono kīvila ma luna o kākou pākahi. Ua ku'u mai ka no'ono'o pono a me ka ‘ike pono ma luna o kākou, no laila, e aloha kākou kekahi i kekahi.
Mapa

La proximitat lingüistica màger de l'hawaiian es amb lo marquesian sud. Parteja tanben una granda part del vocabulari amb la rèsta de las lengas polinesianas. Aital 76% del vocabulari de l'hawaiian fa veire de similituds o es identic al tahitian o al maòri.

Classificacion modificar

L'hawaiian es una lenga polinesiana, un grop de las lengas oceanianas centralas restacat a las lengas oceanianas. Aquestas fan partida de la branca malaiopolinesiana de la familha austronesiana. L'hawaiian es pròche del mangarevan e del marquesian[1].

Referéncias modificar

  1. Lynch, Ross e Crowley 2002, p. 112, p. 889.

Fonts modificar

  • (en) John Lynch, Malcolm Ross, Terry Crowley, 2002, The Oceanic Languages, Curzon Language Family Series, Richmond, Curzon Press.